Az Örökségünk révén érkezik Paksra az ausztráliai magyar színtársulat

A Brisbanei Magyar Színtársulat. Fotó: magánarchívum
A Brisbanei Magyar Színtársulat. Fotó: magánarchívum

Különleges művészeti csoport vendégeskedik rövidesen Pakson: Ausztrália egyetlen magyar színi társulata Kárpát-medencei vendégszereplésének egyik állomása lesz városunk szeptember 13-án. Tartalmas és igen szoros programjukban az Örökségünk mozgalomnak köszönhetően szerepel Paks. A magyar nyelv és kultúra ápolása terén elévülhetetlen érdemeket szerzett társulat útjáról film is készül.

Tamási Áron Hullámzó vőlegény című három felvonásos darabját mutatja be a Brisbane-i Magyar Színtársulat szeptember 13-án Pakson. A társulatot a magyarság megőrzése érdekében az ottani református gyülekezet lelkipásztora, az Erdélyből származó Kovács Lőrinc hívta életre 2007-ben. Az Ausztráliában máig egyetlen amatőr magyar színjátszó csoport a maga natúr, népies és klasszikus komédiáival évek óta nagy szolgálatot tesz a magyar nyelv és kultúra ápolásáért. Egyrészt segít az emigrációban élő idősebb és fiatalabb generációnak az élő nyelv, a szép magyar kifejezések megőrzésében, másrészt a színdarabok előadása által megismerkednek a magyar hagyományokkal, népviseletekkel, a különböző vidékek mai és régebbi szokásaival, és ami a legfontosabb, mindezt átadják a jövő újabb nemzedékének – foglalta össze Sipos Ika, a társulat vezetője, egyben a Queenslandi Magyarok Kulturális Szövetségének, valamint az Ausztráliai Magyar Szövetség elnöke, kiemelve, az, hogy a társulat a Délvidéket, Felvidéket, Erdélyt és Magyarországot érintő turnéja során Paksra is ellátogat, az Örökségünknek köszönhető. Sipos Ika, aki a mozgalom ausztráliai nagykövete, tavaly pedig zsűritagként is bekapcsolódott a munkába, azt mondta, hogy az emigrációban a nyelv megtartása nagyon nehéz. – Nemcsak az új fogalmak kívánnak új szavakat, hanem az idegen nyelv teljes mértékben belopakodik a nyelvünkbe – fogalmazott. A szép magyar kifejezések magunkba szívása, olyan szükséges számunkra és gyerekeink számára, mint a levegő – húzta alá. Azt is elmondta, hogy szeptember 9-e és 23-a között olyan településeken fordulnak majd meg, amelyekhez a társulat tagjai kötődnek, így mennek Hertelendifalvától Rimaszombaton át Farkaslakáig, a darab írójának szülőfalujáig.

A Brisbane-i Magyar Színtársulat legújabb álmáról, nagy tervéről, miszerint az amatőr színészek közösségépítő sikereiket és a magyar kultúra terjesztésének eredményeit megosztják a Kárpát-medencében élő magyar testvéreikkel is, dokumentumfilm készül. A film szerkesztője, operatőre és egyben rendezője Vladucz Zoltán, aki annak a videoklipnek az operatőre volt, amely az Örökségünk mozgalom pályázatán a legnívósabb munkáért járó díjat kapta.

– Filmünk szereplői mindannyiunk számára példát mutatnak, hiszen igazán szívhez szóló, jelképes értelme és különleges értéke van annak, hogy a világ legtávolabb élő magyar közössége hazaviszi Székelyföldre, és magyarul adja elő Tamási Áron mulatságos, népi-filozofikus játékát. A dokumentumfilm nyomon követi az előadásokat, a közönséggel való találkozásokat, azt a kemény szellemi és fizikai munkát, amit a civil foglalkozásúakból álló színjátszó csoport évek óta szívvel lélekkel végez, hogy távol az óhazától a következő generációknak is megőrizzék az anyanyelvüket, a hagyományaikat, a magyar irodalom és színjátszás legkiválóbb műveit – fogalmazott Vladucz Zoltán, aki Brisbane-től Farkaslakáig kíséri a színészeket. A Brisbane-i Magyar Színtársulat amatőr színészei az anyaországtól távol élő valamennyi honfitársuknak példaképei lehetnek, hogyan lehet a világ túlsó oldalán is magyarnak maradni – hangsúlyozta a filmes szakember, akinek reményei szerint a színjátszókról szóló dokumentumfilm a magyarság megőrzésének hű lenyomata lesz.

A társulat szeptember 13-án 18 órakor a Csengey Dénes Kulturális Központban lép színpadra. Paksi vendégszereplésüket a kulturális központ segíti. Tell Edit igazgató azt mondta, a Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársai szívesen fogadnak Magyarország határain túlról érkező magyar vendégeket, különösen akkor, ha színházi előadásról, vendégszereplésről van szó. A Tamási Áron színdarab rendhagyó vállalkozás a Csengey színpadán, méltó kezdete a 2018/2019-es színházi évadnak. A munkaközösség egy emberként áll az ügy mellé: vállalja a színpadi eszközök, kellékek beszerzését, a színházi előadás jegyeinek árusítását. A szeretetvendégség sem maradhat el: az amatőr színészek vendéglátását is szívügyüknek érzik az intézmény dolgozói.

Szabó Péter polgármester hasonló örömmel fogadta a Brisbane-i Magyar Színtársulat érkezésének hírét. Polgármesteri keretéből finanszírozza a szeretetvendégség költségeit, fogadja, köszönti a város nevében a vendégeket. Mint mondta, megtisztelő, hogy Paksra is ellátogatnak a diaszpórában élő, magyarságukat, nyelvüket őrző magyar amatőr színészek.

A társulat a magyar kultúra kincseinek bemutatásával már korábban is ért el sikereket. Először egy igazi klasszikus darabbal, Móricz Zsigmond első színművével, a Sári bíró három felvonásos vígjátékával álltak színpadra Ausztrália-szerte. A második bemutató Gárdonyi Géza három felvonásosa, az Annuska című komédia volt, a harmadik Tamási Áron Csalóka szivárvány című filozofikus színpadi műve, amellyel az 1920-as trianoni békeszerződés miatt identitásukat vesztett, tragédiába forduló magyar életek sokaságára emlékeztek. Negyedikként Szigligeti Ede Liliomfiját mutatták be, majd Tamási Árontól a Hullámzó vőlegényt, ami 2017-ben a Sydneyben tartott Ausztráliai Magyar Találkozón a társulat sikerdarabja volt.