Orbán Viktor: a paksi atomerőmű beruházás jól halad

Fotó: Koszticsák Szilárd/ MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd/ MTI

Az új atomerőművi blokkok létesítéséről is egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A kedden Moszkvában tartott megbeszélést követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta, „a paksi atomerőmű-beruházás jól halad, a szükséges korrekciókat időben elvégeztük és elvégezzük” – idézte az MTI. – Meg fogjuk csinálni, és ez egy közös siker lesz, és nemcsak az orosz-magyar kapcsolatoknak tesz majd jót, hanem modernizálni fogja Oroszország és Európa energiapolitikai kapcsolatrendszerét is – fejtette ki a magyar miniszterelnök.

A paksi projektről újságírói kérdést is kapott a miniszterelnök, aki erre válaszul azt mondta, Magyarországon a villamos energia 35-40 százalékát Pakson állítják elő, a hosszú távú terv pedig az, hogy a napenergia mellett a nukleáris energia legyen meghatározó az ország jövőjében. Az érdeklődést azonban az váltja ki – folytatta –, hogy EU- és NATO-tagként „ezt az oroszokkal csináljuk”. Szerinte a beruházás így nemcsak energetikai szempontból bátor, hanem a Kelet-Nyugat együttműködésének távlata szempontjából is – áll az MTI összefoglalójában.

Nehézségek, technikai kérdések azonban felvetődnek – jegyezte meg, megemlítve az EU Oroszország számára eddig még nem ismert bürokratikus gyakorlatát. Igyekeznek tartani a határidőket, mondta, de ő ezt másodlagosnak tartja ahhoz képest, hogy ezt a nagy ügyet sikerre vigyék, amiben meglátása szerint mind a magyar, mind az orosz fél elkötelezett.
– Meg fogjuk csinálni, és ez egy közös siker lesz, és nemcsak az orosz-magyar kapcsolatoknak tesz majd jót, hanem modernizálni fogja Oroszország és Európa energiapolitikai kapcsolatrendszerét is – fejtette ki. Értékelése szerint az ügy fontossága Magyarország keretein messze túlmutat, „ezért is az érdeklődés, ezért is a sok ellenfél és ezért is a sok támogató”.

Orbán Viktor a nemzeti hírügynökség tudósítása szerint arról is beszélt, hogy Magyarország megbecsüli Oroszországgal fennálló kapcsolatát, mert mindkét fél a siker maximálásában érdekelt. Úgy fogalmazott: Magyarország nemzeti érdeke, hogy Európa két fele között minél jobb legyen az együttműködés, és azon belül a magyar-orosz kapcsolatrendszer is minél jobb legyen. Szerinte az elmúlt években Magyarország és Oroszország kiszámítható partnere lett egymásnak. A gazdasági-pénzügyi kapcsolatokat a kormányfő úgy összegezte, hogy mind a mezőgazdaságban, mind az energetikában, mind a gyógyszeriparban jól haladnak. Az energetikai együttműködésről a kormányfő azt is elmondta, hogy sikerült megállapodni a 2019-re vonatkozó gázszállítások után a 2020-as évre szóló gázszállításokról is.