Negyvenhetedik alkalommal rendezték meg a villamosenergia-ipari vitorlás találkozót

Balatonfüreden, a Koloska kikötőben találkoztak a 47. Villamosenergia-ipari Vitorlás Találkozó (VVT) résztvevői szeptember második hétvégéjén. A versenyt az utóbbi években megszokott módon az ASE VSC és a VISE karöltve rendezte.

Húsz társaság kétszáznegyven fővel képviseltette magát a vitorlás találkozón. Fotó: Szűcs Ábel
Húsz társaság kétszáznegyven fővel képviseltette magát a vitorlás találkozón. Fotó: Szűcs Ábel

A találkozón 20 társaság 240 fővel képviseltette magát, két hajóosztályban, 26 kalóz és 30 nagyhajós egység küzdött az elsőségért. Az első napon a nagyhajósok programjában a Téren István-emlékfutam szerepelt, 15 hajó sorakozott fel a rajtvonalon. Azonban Boreasz (É), Eurosz (K), Zephürosz (NY) és Nótusz (D), azaz a négy égtáj szeleinek istenei úgy gondolták, hogy ezt a napot pihenéssel töltik, így hét órányi lassú vánszorgás várt a versenyzőkre a közel 30 fokos melegben. Csak a Siófok előtt lévő első pályajelig jutottak, ahol a versenyvezetőség – élve a rövidítés adta lehetőséggel – be is futtatta a mezőnyt.

A kalózok eközben a parton élvezték a napsütést, hiszen ebben a szélcsendes időben számukra esélytelen volt pályát tűzni. Egy-két „elvetemült” kalózos azért kiment a vízre, de a napozáson és a fürdőzésen kívül több számukra sem jutott. Délután aztán a versenyvezető egy halovány próbálkozás gyanánt kivezényelte a kalózmezőnyt is a vízre, de ez csak arra volt jó, hogy mindenki megmozgassa a tagjait egy kicsit, illetve hogy a vízen is kipróbálja a hajóját, hiszen többen is kölcsönhajókkal neveztek.

A másnap aztán gyökeres fordulatot hozott, Boreasz visszatért, és 12-15 csomós É-i alapszéllel remek vitorlázó idő kerekedett, ami az időnként 20 csomós ráfújásokkal még meg is tornáztatta a mezőnyt. A nagyhajósok 9.30-kor vágtak neki a Balatonfüred–Siófok–Almádi–Alsóörs–Balatonfüred távnak. A kalózosok 10 órakor kezdtek és három futamot sikerült abszolválniuk, de aztán a szél egyre erősödött, így a negyediket már nem kockáztatta meg a versenyrendezőség.

A kalózosoknál az abszolút és egyben az iparági versenyben a sokszoros győztes Nagy Róbert – Mészáros Miklós páros bizonyult a legjobbnak, a szintén többszörös győztes Mayer Tivadar – Mayer Petra egység előtt, míg a harmadik helyre az iparági találkozók tekintetében újonc egység, a Nyeste Gábor – Mosolygó Anna páros futott be. Külön megsüvegelendő, hogy a 11. helyen egy olyan páros ért célba, amely tagjainak együttes életkora 150 év. Remélhetőleg a Kutics János – Horvai Jenő egységet még sokat láthatjuk a vízen navigálni. A nyílt kategóriában a Gerő András – Gerő Ildikó páros győzött.

A nagyhajósoknál az iparágit a Kárpát nevű 50-es cirkáló nyerte az ELMŰ–ÉMÁSZ csapatával a fedélzetén, a második helyen egy Nautic 330-as futott be az NKM legénységével, míg a harmadik helyen a sokszoros győztes EON–Édász csapata vezette Gejzír érkezett be. A nyílt kategóriát a Hullámtáncos nevű Regina nyerte. A Dolfin osztályt külön is értékelték, itt a Seres Péter vezette Paks 2 csapata nyert, a Kovácsik László által kormányzott ASE VSC-s csapat lett a második, míg harmadik helyre az atomerőmű színeiben induló Sárközi Béla és legénysége futottak be.

Emellett még kiosztottak különböző vándorkupákat és egyéb díjakat is, úgymint a legfiatalabb és legidősebb kormányosnak, illetve legénységnek járót, valamint a Mi vagyunk a legjobbak csapattrófeát is, mely idén az NKM csapatához került.

A vitorlázás mellett közösségi programok is színesítették a háromnapos találkozót, volt stand-up előadás a kikötőben, illetve egy jó hangulatú, izgalmas csocsóbajnokság a REKÖ-ben.Az esemény zárásaként a résztvevők a Szent Miklós rendezvényhajón gálavacsora keretében búcsúztak el egymástól.

/szerző: Mészáros Miklós/