A beruházás során várható munkalehetőségekről tájékoztatta a roma vezetőket Süli János miniszter

Süli János. Fotó: Babai István
Süli János. Fotó: Babai István

Örömmel fogadta el a felkérést Süli János tárca nélküli miniszter arra a képzésre, amelyet a Tolna megyei roma önkormányzatok képviselői, vezetői számára rendeztek Faddon. Mint mondta, pozitívan értékeli, hogy azzal a céllal hívták, beszéljen arról, milyen munkalehetőségek várják a romákat az erőműberuházás során. Megjegyezte: a párbeszéd a roma szervezetek vezetőivel évekkel korábban elkezdődött már.

A képzés egyik előadójaként Süli János felvázolta, hogy sok szakipari munka lesz, amiben számítanak a megye roma lakosságára is. Ugyanakkor lesznek olyan feladatok – például a takarítás és a hulladékkezelés –, ahol a képzettség nélküliek is munkához, a családjuk fenntartásához szükséges jövedelemhez jutnak. A paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, tervük, hogy létrehoznak egy integrátor szervezetet – céget, esetleg szövetkezetet – hátrányos helyzetűek, köztük romák foglalkoztatására.

Beszélt arról, hogy a Becskeházi Attila által vezetett államtitkárság az oktatási intézményekkel együttműködve dolgozik a szakemberképzés megszervezésén. Ennek fontos szegmense lesz az átképzés. Az igények, lehetőségek felmérése és a kapcsolatfelvétel a képzési központokkal már zajlik. A régióban lévő kapacitásokra kívánnak elsősorban építeni, így a pécsi, dunaújvárosi, szekszárdi, illetve bajai, kaposvári felsőfokú intézményekre. Az egyetemi szintű képzés tekintetében is vannak már partnerintézmények, illetve a szakképzőkkel is kapcsolatban van az államtitkárság – vázolta Süli János, aki arra is kitért, hogy a vállalkozók felkészítése is ugyanilyen kiemelt figyelmet kap, hiszen a négyes blokk üzembe helyezése, azaz 1987 óta ilyen kaliberű beruházásra nem volt példa a régióban, így tapasztalat híján vannak.

A miniszter arra a felvetésre, hogy a Paksi Atomerőmű háromszáz dolgozója nyugdíjba megy a következő években, azt mondta, hogy az új és a meglévő blokkok szakemberigényéről, a szükséges munkaerő biztosításáról napi szintű egyeztetés zajlik a két társaság humán vezetői között, ami erre is kiterjed.

Süli János azt is elmondta, hogy a Duna napokban tapasztalt extrém alacsony vízállása ellenére az atomerőmű blokkjai – ahogy erről az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tájékoztatott – zavartalanul működtek. – Van intézkedési terv minden helyzetre, kisvízre is, nagyvízre is – hangsúlyozta. Rámutatott, hogy a nyári magas hőmérséklettel párosuló alacsony vízállást is tudta kezelni az atomerőmű. –Uralható volt a helyzet, egy-két napig tartott és nemcsak a Paksi Atomerőmű számára jelentett kihívást, hanem más területeken, például mezőgazdaságban, vízi szállításban is – fűzte hozzá.

Az ötös-hatos blokk vonatkozásában – mint mondta – természetesen levonják a tanulságokat, de megfelelő gondossággal jártak el, így nincs szükség további, tervekben eddig nem szereplő műszaki intézkedésekre, a környezetvédelmi engedély felülvizsgálatára. Az új blokkok hűtővizét biztosító szivattyúk szívócsonkja két méterrel mélyebbre kerül a mostaniaknál, és másodpercenkénti 350 köbméteres vízhozam esetén is tudják biztosítani a blokkok hűtését. Megvannak a megfelelő műszaki megoldások a vízvisszabocsátásra vonatkozó, mostaniaknál szigorúbb korlátok betartására is – derült ki szavaiból.

A blokkok létesítéséről Süli János azt mondta, ahogy a megfelelő tervek, engedélyek a birtokukban lesznek, haladéktalanul kezdődik az építkezés.

A Faddon tartott kurzus szombati képzési napján a megyében működő roma önkormányzatok vezetői, képviselői egy merőben más témáról, mégpedig a gyermekvédelemről is hallhattak egy előadást. Molnár János, a program szervezője azt mondta, ahogy az ország más területein, úgy itt a megyében is, a romaság sok törésvonal mentén megosztott. A képzés egyik feladata, hogy ezt csökkentse. Ezen felül fórumot ad a roma vezetőknek, hogy saját maguk által kidolgozott szabályok alapján dialógusokat folytassanak, szabad teret ad a párbeszédre, a vitára.