Süli János: Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás

Süli János miniszter. Paksi Hírnök archív
Süli János miniszter. Paksi Hírnök archív

Magyarország versenyképességének kulcsa nem az olcsó munkaerő, hanem az alacsony termelési költségek, amihez az olcsó és megbízható villamosenergia-ellátás elengedhetetlen – ezt Süli János tárca nélküli miniszter mondta az Egyesült Királyság 4. kelet-közép-európai Nukleáris Energetikai Csúcstalálkozóján, amelyet kedden Budapesten tartottak.

A szervezők MTI-hez eljutatott közleményükben azt írták, hogy a programon, ami a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb nukleáris energetikai konferenciája, kilenc ország több mint 100 vezető energetikai szakembere vett részt. A londoni Department for International Trade és a régió brit nagykövetségei által indított rendezvénysorozat célja, hogy az Egyesült Királyság legjelentősebb nukleáris energiával foglalkozó vállalatai, szervezetei tovább mélyítsék a régióban már meglévő üzleti kapcsolataikat, illetve az iparág legjelentősebb régiós szereplői bemutassák a legújabb fejlesztéseket, technológiai újításokat, a nukleáris világ friss trendjeit.

A közlemény idézi a rendezvényt megnyitó Iain Lindsay-t, az Egyesült Királyság Magyarországra delegált nagykövetét, aki arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság hisz a nukleáris energia jövőjében Európában. Szavai szerint a brit kormány komoly elkötelezettségét jelzi az a jelentős beruházás, amivel a szektor beszállítói láncát fejleszti, valamint a fejlett nukleáris kutatásokat és innovációt támogatja.

Glen Little, a Brit Nuclear Industry Association képviselője a tanácskozáson azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság kivételes nukleáris beszállítói lánccal rendelkezik. Ez felöleli az erőművi leszerelést, a termelést és egy egyre növekvő beszállítói kört, akik az új erőművi építkezésekben vesznek részt.

A rendezvényen részt vevő Süli János tárca nélküli miniszter arról beszélt, hogy Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás, a klímavédelmi követelmények csak az atomenergia alkalmazása mellett teljesíthetőek, ezért is döntött Magyarország a nukleáris kapacitásának fenntartása mellett. – Stratégiai cél, hogy a hazai lakosság és a gazdaság számára hosszú távon olcsó, folyamatosan rendelkezésre álló és biztonságos villamos energia álljon rendelkezésre, ennek a garanciája a két új paksi blokk. Magyarország versenyképességének kulcsa nem az olcsó munkaerő, hanem az alacsony termelési költségek, amihez az olcsó és megbízható villamosenergia-ellátás elengedhetetlen – idézi a közlemény a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli minisztert.