Pályázatot hirdet az értéktár bizottság

A helyi értéktárak feladata a településen fellelhető értékek azonosítása, számbavétele. A Paksi Települési Értéktár Bizottság 46 helyi értéket tart számon, melyek közül 45-öt megyei értékké nyilvánítottak, egy pedig elnyerte a Tolnaikum címet is. Ezekről a város honlapján lehet tájékozódni.

Természeti kincseink, építészeti, kulturális örökségünk, egyedülálló műszaki értékeink, élsportolóink eredményei ismeretében méltán érezhetjük gazdagnak örökségünket. Ám sok olyan téma lehet még a környezetünkben, amelyek egyediségük, kiválóságuk okán méltóak arra, hogy megőrizzük az utókornak is.

Ezért a bizottság felhívással fordul a helyi értékek iránt elkötelezett paksi lakosokhoz – gyűjtőkhöz, lelkes helytörténészekhez, tudományos kutató munkát végző pedagógusokhoz, diákokhoz, minden érdeklődő paksi polgárhoz – akik szívesen közreműködnek a település múltjának és jelenének alaposabb megismerésében, megismertetésében. Olyan szellemi vagy tárgyi, személyhez, eseményhez, alkotótevékenységhez, tudáshoz, hagyományhoz, tájhoz, élővilághoz, a város történetéhez stb. kapcsolódó, jelentősnek vagy érdekesnek ítélt témák kutatására és dokumentálására buzdítják őket, amelyek új tartalmakkal tölthetik meg értékeink tárát. Az arra érdemesek a későbbiekben bekerülhetnek a helyi, azt követően pedig a megyei értéktárba.

A kutatást bármely hiteles forrás szolgálhatja. A kutató, alkotó munkában igény esetén segítséget nyújtanak a Paksi Városi Múzeum, valamint a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár helytörténeti részlegének munkatársai.

A pályamunkákat 2019. március 1-jéig lehet eljuttatni postai úton a bizottság tagjaihoz (információ paks.hu), valamint e-mail-ben az ertektar@paks.hu e-mail címre. Terjedelmi megkötés nincs.

A beérkező pályaműveket a bizottság szakemberek bevonásával értékeli és díjazza. A nyertes pályázókat és pályázatokat 2019 áprilisában mutatják be az első alkalommal megrendezendő Helyi Értékek Napján. A bizottság lehetőséget biztosít a díjazott pályamunkák publikálására. A pályázat lebonyolítója a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. A pályázati felhívás további fontos információkkal ide kattintva elérhető.

A paksi tarka sáfrányos is szerepel a Tolna Megyei értéktárban. Fotó: www.kincsestolnamegye.hu/Sáfrány Szilvia
A paksi tarka sáfrányos is szerepel a Tolna Megyei értéktárban. Fotó: www.kincsestolnamegye.hu/Sáfrány Szilvia