A költségvetési bizottság tagjai kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A költségvetési bizottság paksi kihelyezett ülése. Fotó: Paks II. Zrt.
A költségvetési bizottság paksi kihelyezett ülése. Fotó: Paks II. Zrt.

A Gazdasági és a Magyarországi nemzetiségek bizottsága után a Költségvetési bizottság tagjai kaptak közvetlen tájékoztatást a Paks II. projektről. Süli János miniszter, dr. Aszódi Attila államtitkár, valamint Lenkei István vezérigazgató és Mittler István kommunikációs igazgató (Paks II. Atomerőmű Zrt.) válaszoltak a képviselői kérdésekre.

A jelenlegi blokkokhoz hasonlóan műszaki és biztonsági szempontból is a világ élvonalába tartozó blokkokat fogunk építeni – mondta a parlament költségvetési bizottságának Pakson tartott kihelyezett ülésén Süli János. A Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a bizottság tagjait részletesen tájékoztatta a Paks II. projekt aktualitásairól az atomerőműben és az építési területen tett látogatás során, majd a bizottság ülésén. Felhívta a figyelmet arra, hogy az atomerőmű négy blokkja a hazai termelés ötven, a fogyasztás közel negyven százalékát biztosítja, több évtizedes üzemeltetési tapasztalatai jók. Hozzátette, hazánk jelentős mértékben importra szorul, az éves importarány várhatóan 30% körül alakul idén. A hazai villamosenergia-igény növekszik miközben az erőműpark öregszik. – Az új paksi atomerőművi blokkokra az ország ellátásbiztonsága érdekében szükség van. Álláspontunk szerint az atomerőműnek nincs alternatívája. Magyarország csak úgy tudja garantálni, hogy széndioxid-kibocsátás nélkül, időjárástól függetlenül, biztonsággal rendelkezésre álljon a lakosság és a gazdaság ellátásához szükséges villamos energia, ha a két blokkot megépítjük – fogalmazott a miniszter. Kiemelte, hogy a kivitelezés a szükséges engedélyek birtokában kezdődhet el, ennek során és a majdani üzemeltetés alatt a biztonság minden más szempontot megelőz.

Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a tervek elkészítésében az orosz fővállalkozó munkáját több évtizedes, nukleáris iparban szerzett tapasztalattal rendelkező, hazai és uniós előírásokat jól ismerő magyar cég, a PÖYRY-ERŐTERV is segíti – mondta.

Dr. Aszódi Attila államtitkár a projekt gazdasági vetületéről adott részletes tájékoztatást. Azt mondta, ahogyan az Európai Bizottság minden részletre kiterjedő vizsgálata is igazolta, megtérülő beruházásról van szó. A hitelszerződés kapcsán elmondta: egy nagyon kedvező hitelkonstrukció, nagy összegű, több mint 30 éves futamidejű, fixek a kamatozási feltételek, rendkívül fontos eleme, hogy bármikor előtörleszthető külön költség nélkül.

Az államtitkár rámutatott, hogy a lakások energiahatékonyságot célzó felújítása nem függ össze az áramfelhasználással, hiszen az a fűtési energiafelhasználást befolyásolja. Az energiatakarékos szemlélet ellenére a villamosenergia-igény növekedésével kell számolni. Németországban 60%-kal haladja meg az egy főre eső fogyasztás a magyar értéket, a szomszédos Ausztriában pedig a kétszerese – tette hozzá. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a két új blokk a hazai igények kielégítése érdekében épül. Dr. Aszódi Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a projekt társadalmi vitájára sor került, hiszen a parlament három ízben is döntött a blokkok megépítéséről.

Mittler István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a tájékoztatási munka kapcsán elmondta, hogy minden fontos engedélyezési eljárás során felkeresték személyesen a Paks környéki településeket, a fontos mérföldköveknél országos tájékoztatást végeztek, az atomerőmű látogatóközpontjában Paks II-es információs sarok érhető el, az interaktív kamion pedig „házhoz viszi” az információt az ország különböző pontjaira.

Varju László, a bizottság elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, fontosnak tartja, hogy lehetőség nyílt megvitatni a kapacitás-fenntartással kapcsolatos kérdéseket.