Lenkei István: Az atomenergia a stabil áramellátást szolgálja

Fotó: Paks II. Zrt.
Fotó: Paks II. Zrt.

A villamosenergia-rendszer stabilitása és kiszámíthatósága, valamint az importkitettség csökkentése érdekében született döntés két új atomerőművi blokk építéséről. Nem vetélytársai, hanem éppen ellenkezőleg, jó kiegészítői egymásnak a megújuló források és az olcsón, megbízhatóan, klímabarát módon termelő atomenergia – mondta el Budapesten Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. A BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéke, a Magyar, valamint a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara épületgépészeti szakmai szervezetekkel közösen szervezett konferenciáján kiemelt téma volt a geotermikus és atomenergia részesülése az energetikai struktúrában. Lenkei István, valamint Horváth Miklós engedélyezési és felügyeleti igazgató és Kovács Gábor műszaki igazgató előadásain keresztül a résztvevők részletes tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről.

Lenkei István vezérigazgató rámutatott, hogy az atomenergia hasznosságára nagyon jó példa a Paksi Atomerőmű, amely technológiailag a világ élvonalába tartozik, és az üzemeltetésben is kimagasló eredményeket ér el. Arra is kitért, hogy mindennap hallani új blokkok létesítéséről a világ számos pontján, amelyeknek nagy részét a paksiakhoz hasonlóan a Roszatom építi. A Pakson épülő 3+ generációs, modern reaktorokra azért van szükség, hogy a 20 éves üzemidő hosszabbítás után leállításra kerülő blokkok helyére lépve fenntartsák a klímabarát áramtermelést biztosító atomenergia részarányát a hazai termelésben – vázolta a vezérigazgató. Mint mondta, Magyarország a biztonságos új blokkok mellett azt várja a beruházástól, hogy a magyar gazdaság húzóerejévé váljon.

Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Paks II. Zrt.
Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Paks II. Zrt.

Horváth Miklós engedélyezési és felügyeleti igazgató, a társaság vezérigazgató-helyettese arra világított rá, hogy a nukleáris engedélyezés minden más engedélyezésnél bonyolultabb, igen hosszan tartó folyamat. A magyar nukleáris szabályozás a szigorú nemzetközi rendszer szerves része, s mint ilyen igen komoly elvárásokat támaszt az atomenergia alkalmazóival szemben. – Az, hogy az erőművet meddig építjük egy nagyon fontos kérdés, de ennél még fontosabb, hogy megfelelően készítsük elő, és a szükséges műszaki dokumentáció és engedélyek rendelkezésre álljanak – húzta alá a Paks II. Zrt. engedélyezési és felügyeleti igazgatója kitérve arra is, hogy jelenleg az atomerőmű-építés legösszetettebb, legfontosabb dokumentuma a létesítési engedély kérelem összeállítása folyik.

A két új blokk számára kijelölt terület optimális – emelte ki előadása elején Kovács Gábor műszaki igazgató, aki a tervezett blokkokat elsősorban épületgépészeti szempontból mutatta be. Elmondta, hogy minden rendszert, legyen szó akár fűtésről vagy szellőzésről, ugyanolyan szigorú elveket figyelembe véve terveznek meg és építenek ki, mint a primerköri berendezéseket.

(X)