Csúcsot döntött az ország villamosenergia-szükséglete

Fotó: mvm.hu

Csúcsot döntött az ország villamosenergia-szükséglete, a történelmi rekordot december 6-án regisztrálta a MAVIR. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hitelesített adatai alapján a hazai rendszer terhelése elérte a 6843 megawattot. Azt is közölték, hogy a magyar villamosenergia-rendszer problémamentesen biztosítja az ellátást.

Az előrejelzések alapján prognosztizálható volt, hogy megdől az eddigi rendszerterhelési történelmi rekord, amelyet idén március 2-án és november 29-én mért a MAVIR – olvasható a rendszerirányító honlapján. Mint írják: ez 2018. december 6-án a délutáni időszakban be is következett, a bruttó negyedórás átlag rendszerterhelés értéke a hitelesített adatok szerint elérte a mintegy 6843 MW-t. Az 1955 óta rendelkezésre álló adatok alapján pedig ennél magasabb negyedórás átlag csúcsértékre még nem volt példa. Egy átlagos téli hétköznapon a csúcsidei rendszerterhelés általában 6000-6600 MW között változik.

A téli felkészülés során – különösen a 2017-es rendkívüli hideg tapasztalatai alapján – a MAVIR a villamosenergia-rendszer többi szereplőjével együtt már korábban megtette a szükséges lépéseket nem csupán a hideg, hanem más szélsőséges időjárási viszonyok kezelésére is.

A szükséges kínálat rendelkezésre áll – mondta Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese, hozzátéve, hogy a piaci szereplők a fogyasztói igényeknek megfelelően szerzik be a villamos energiát hazai forrásból és importból. A rendszerirányító a határkeresztező átviteli hálózati kapacitásokat biztosítja, amelyek összességében fedezik az igényeket. A vezérigazgató-helyettes hozzátette: ezen kívül feladatuk a piaci menetrendektől eltérő fogyasztás vagy termelés esetén a különbözet kiegyenlítése, amihez a MAVIR rendelkezik az előírt szükséges tartalékmennyiséggel.

Átlagosan a hazai áramigények hozzávetőleg 30%-át importáramból fedezik. A hazai erőművek közül a legnagyobb a paksi atomerőmű, amely a hazai termelés mintegy felét biztosítja. A rendszerirányító prognózisa szerint 2030-ra 3500-5000 megawatt közötti hazai plusz kapacitásra lesz szüksége. Ennek biztosítása érdekében terveznek Pakson két új atomerőművi blokkot építeni.