Évet értékelt a polgármester az újévköszöntő esten

– A 2018-as évben felelősséggel megtervezett fejlődésünk, a közös jövőnk 2019-ben már látható arcot is ölt számos jelentős beruházásban – mondta Szabó Péter évértékelő beszédében, a Csengey Dénes Kulturális Központban tartott újévköszöntő esten. Paks polgármestere összegezte a fiatalok helyzetének javítása érdekében meghozott döntéseket, beszélt az elmúlt esztendőben elvégzett tervezési munkáról, megvalósított beruházásokról, ahogy az idei fejlesztésekről, a város előtt álló további feladatokról is.

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Szűk másfél éve, amikor megválasztottak, három szó köré építettem a programomat: felelősség, fejlődés, fiatalok. És bár egyszer karcosan azt mondta valaki, hogy minden vérbeli politikusnak van két közös tulajdonsága: könnyen ígérnek és gyorsan felejtenek, én egyiket sem szeretném magaménak tudni – mondta évértékelőjében Szabó Péter polgármester.

Beszélt arról, hogy ezért a fiatalok helyzetének javítása, ezzel itthon tartása ma is kitűzött cél. – Ennek érdekében 2018-ban átalakítottuk a helyi szociális bérlakásprogramunkat, így 2019-től több városunkban szolgáló rendőr, tűzoltó, pedagógus, orvos és egészségügyi dolgozó juthat Pakson bérlakáshoz, könnyebb letelepedéshez. Jelentős forrásokkal támogattuk tavaly az Atomerőmű Sportegyesületet és a Paksi Sportegyesületet – és tesszük ezt idén is –, hogy gyermekeink, fiataljaink hasznosan, értelmesen töltsék el szabadidejüket. Megemeltük az önkormányzati támogatást azoknak, akik fiatal házasként Pakson vásárolnak lakást és hosszú távon itt tervezik a biztos jövőt. De fontos segítségnek gondoljuk a kisgyermekes családok számára a Kápolna utcai bölcsőde idei kivitelezésének elindulását, hiszen így megoldottá válhat a kisgyermekek elhelyezése és a szülők újra munkába állása is. És természetesen arról sem tehetünk le, hogy a közeljövőben egy olyan övezetet hozzunk létre, ahol kedvezményes árú építési telkeket tudunk kialakítani a fiatal családok számára. Mert valóban fontosnak tartjuk a fiatalokat és a fiatal családokat, ami egész évben megmutatkozott megújuló, egyre inkább a családokat előtérbe helyező városi rendezvényeinken is. Talán ezért is kaphatta meg 2018-ban önkormányzatunk a családbarát önkormányzat kitüntetést – összegzett Szabó Péter.

A polgármester kiemelte, hogy az új erőművi blokkok építéséből fakadó, városunk jövőjét meghatározó változások tervezésén, rengeteg tárgyaláson, minisztériumokban lefolytatott sikeres egyeztetéseken vannak túl, melyeken a felelősség és a város hosszú távú érdekeinek képviselete vezette őket.

– A városon belül több kritika is megfogalmazódott, melyek azt próbálták sugallni, hogy az önkormányzatban és a városvezetésben nem folyik érdemi munka. Ezzel szemben, miközben nagy erőkkel a következő évtized fejlesztéseire fókuszáltunk, több mint 400 millió forint értékben hajtottunk végre, zömében saját költségvetésünkből, út- és járdafelújításokat a városban és a csatolt településrészeken, paksi orvosi rendelők teljes körű renoválását, bútorzat- és eszközcseréjét, közvilágítás-fejlesztést, valamint több nagy értékű beruházás, mint a polgármesteri hivatal vagy a Paks–Dunakömlőd kerékpárút teljes körű tervezése is megtörtént. A felelősség vezetett bennünket akkor is, amikor 15 százalékkal megnöveltük a hivatalban dolgozó köztisztviselők illetményalapját, amikor a háziorvosok megtartása és az üres praxisok betöltése érdekében jelentősen megemeljük a háziorvosoknak nyújtott önkormányzati kiegészítő támogatást. A tiszta környezetünkért vállalt felelősségünk mutatkozik meg abban, hogy jelentős forrásokat biztosítottunk az elektromos közösségi közlekedés feltételeinek megteremtésére – húzta alá a polgármester.

– De a felelősségtől vezérelve álltunk egész évben bátran a lakosság elé is. A 2018-as évben – kis túlzással – szinte minden két hétre jutott egy-egy lakossági fórum. Ahol néha kaptunk hideget-meleget. Persze megértjük, hogy mindenki a maga érdekeit védi a demokrácia eszközeivel, és ezért mi az önkormányzat törvényes lehetőségeivel a legtöbb lakossági kérést, észrevételt figyelembe is vettük. Ennek talán legsikeresebb példája a tehermentesítő út nyomvonalának átterveztetése, ami alapvetően nem volt önkormányzati hatáskör, de a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elfogadta a lakossági kérésre történt változtatási igényünket – emelte ki Szabó Péter. Hozzátette, hogy az elmúlt évben megtartott nagyszámú lakossági fórum azt a tényt is megerősítette, hogy a változások kezelése, előkészítése igen nagy bölcsességet és együttműködést igényel a város minden polgárától. – Az önkormányzatnak is nagy felelőssége és hatalmas feladata lesz ebben a következő években, de azt minden paksi polgárnak meg kell értenie, hogy ez a hatalmas beruházás, mely városunknak hosszú évtizedekre munkahelyeket, anyagi biztonságot, mindennapi megélhetést hoz, bizony a személyes életünket is érintő változásokat kér. Amit persze igyekszünk az elviselhetőség és a józan ész határain belül tartani, de szükség lesz az együttműködésre és az alázatra, arra a képességre, mely képes lemondani önmaga érdekeinek egy részéről a nagyobb és közös jó megvalósulásáért – fogalmazott.

A polgármester arról is beszélt, hogy december végén, hosszú egyeztetések eredményeként, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter előterjesztése alapján, több mint nyolcmilliárd forintot bocsátott az önkormányzat rendelkezésére, a kész városfejlesztési tervek megvalósítására Magyarország kormánya.

– Így a 2018-as évben felelősséggel megtervezett fejlődésünk, a közös jövőnk 2019-ben már látható arcot is ölt számos jelentős beruházásban. Biztosan elkezdődik az ASE csarnok előtti útszakasz, az Anna utca, a Kömlődi utca, az Ősz utca és Völgy utca faltól falig történő felújítása, a Vácika utca teljes körű kivitelezése, a lakótelep központi parkjának rehabilitációja, valamint a polgármesteri hivatal épületének teljes felújítása. Ebből az összegből elkezdődhet az új városközponthoz szükséges területek tulajdonrendezése, jut a Paks és Dunakömlőd közötti kerékpárút megépítésére, és arra is, hogy a lakótelepen tovább folytatódjon a tömbbelsők felújítása. Tovább folytatjuk idén a nagy forgalmú és rossz állapotban lévő útjaink aszfaltozását is, befejezzük a Vörösmarty utcai és Munkácsy utcai tagóvodák udvarrekonstrukcióját és a Csengey Dénes Kulturális Központban a kamaramozi-terem kialakítását – sorolta a megvalósuló beruházásokat a polgármester, aki kitért arra is, hogy választási év van. – Tavasszal az európai parlamenti választásokon elmondhatjuk véleményünket arról, hogy mit gondolunk európai jövőnkről és az unió mostani vezetőiről, ősszel pedig önkormányzati választások lesznek, amelyen arról szavazhatnak majd a polgárok, hogy a közös, fejlődő jövőnkért a paksi polgárokkal és a kormányzattal is hatékonyan együttműködni tudó, felelősségteljes városvezetés vagy egy másik értékrend megvalósítói kapják kezükbe a város jövőjének szolgálatát a következő öt évre – húzta alá a polgármester.

Adenauer szavaival zárta évértékelőjét, miszerint:„Amíg a jó tervekből igaz tettek lesznek, a politikus támadható, de nem sebezhető, mert szilárdan tudja, hogy amit jóakarattal megtervezett, az igaz módon testet is ölt közössége javára.”

Szabó Péter polgármester beszéde végén megköszönte a város alpolgármestereinek, jegyzőjének, a Polgármesteri Hivatal, a városi cégek és intézmények dolgozóinak, az oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális intézmények, a rendvédelmi szervek, a katasztrófavédelem, a magáncégek, a civilszervezetek, az egyházak és minden paksi polgár 2018-ban elvégzett munkáját, megtett szolgálatát, áldozatát, mellyel – ahogy fogalmazott – közvetve vagy közvetlenül városunkat gyarapította.

Az ExperiDance Production lépett fel az újévköszöntő esten. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Az ExperiDance Production lépett fel az újévköszöntő esten. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az ünnepi esten az ExperiDance táncművészei adták elő Román Sándor Fergeteges – Sissi legendája című koreográfiáját. Az est zárásaként Bana János alpolgármester mondott pohárköszöntőt.

Bana János, Paks alpolgármestere. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Bana János, Paks alpolgármestere. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal