Az Alzheimer Café Classic első találkozóját tartják

Az Alzheimer Café Classic első alkalmát február 14-én 16 órakor tartják a Paks Kistérségi Szociális Központ idősek és fogyatékosok nappali ellátó intézményében. A vendég: Juhász Ágnes demenciaspecialista, diplomás ápoló, szakíró lesz, a téma: hogyan kommunikáljunk hatékonyan a demenciával élővel? A praktikus tanácsok és alapismeretek bővítésén túl a kérdésekre is marad idő. A finom falatokról a dunakömlődi Ízőrző Porta gondoskodik.

Az Alzheimer Café Paks programot bemutatkozó találkozóval indították. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök archív
Az Alzheimer Café Paks programot bemutatkozó találkozóval indították. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök archív

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Veled is törődünk Egyesület Paks (VITE) szervezésében elindult az Alzheimer Café Paks, az bemutatkozó találkozót január közepén tartották. Elsősorban azokat várják alkalmaikara, akiknek demenciával élő hozzátartozójuk van, és szeretnének a kapcsolatuk minőségén változtatni, használható ismeretekre szert tenni, támogatást kapni és nyújtani, ugyanakkor minden érdeklődőt szívesen fogadnak, hiszen a csoportnak az is célja, hogy felhívja a figyelmet az egyre jobban terjedő, szellemi leépüléssel járó betegségekre, és arra, hogy milyen terhet rónak a családokra, az egészségügyi és szociális ellátórendszerekre.

Az érintetteket, érdeklődőket kétféle programja várják havi egy-egy alkalommal. Az egyik, a Café Menta tulajdonképpen egy sorstársi segítő csoport, ahol dr. Ságh Beáta orvos, pszichológus és Lenkeyné Teleki Mária mentálhigiénés lelkigondozó, lelkész irányításával segítenek erőt meríteni, a megélt érzéseket, tapasztalatokat megosztani. A másik a Café Classic, ami inkább egyfajta tanácsadó csoport: meghívott szakemberek tartanak változatos előadásokat egy-egy konkrét témában, illetve beszélgetnek a megjelentekkel oldott, baráti közegben. A Café Classic keretében változatos előadásokat, beszélgetéseket hallhatnak egy-egy konkrét témában, egy csésze kávé és – a Dunakömlődi Ízőrző Porta jóvoltából – könnyű harapnivaló mellett, oldott, baráti közegben.