Tiszta, okos és megfizethető energiára épül az új nemzeti energiastratégia

Dr. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímaügyekért felelős államtitkára a Paks mellett megépített naperőmű átadásán. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Dr. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Paks mellett megépített naperőmű átadásán. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Magyarország elkötelezett a klímabarát nukleáris energia hasznosítása mellett – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban. Kaderják Péter annak kapcsán beszélt erről, hogy folyik a nemzeti energia- és klímaterv (NEKT) véglegesítése.

– Az új nemzeti energiastratégia a tiszta, okos és megfizethető energia biztosítására épül, kiemelten fontos az energetikai innovációban és gazdaságfejlesztésben rejlő lehetőségek kiaknázása is – fogalmazott Kaderják Péter, aki az ország legnagyobb naperőművének átadásán, Pakson is ismertette ezeket a célokat.

Az integrált energia- és klímapolitikai stratégiaalkotás eleme az új nemzeti energiastratégiai megalkotása, az éghajlatváltozási cselekvési terv kidolgozása, valamint a nemzeti energia- és klímaterv (NEKT) véglegesítése, utóbbi tervezetét januárban nyújtották be az Európai Bizottságnak, a végleges terv benyújtásának határideje december 31.

Mint Kaderják Péter kifejtette, az új energiastratégiában a fogyasztó számára alacsony rezsit, erősödő energiafüggetlenséget kívánnak biztosítani, valamint megnövelt választási lehetőségeket mérésokosítással és digitalizált ügyintézéssel. Az ellátásbiztonság további erősítése érdekében ösztönöznék a hatékonyabb energiafelhasználást, növelnék a hazai megújuló energia és szénhidrogén források felhasználását, mindezek mellett fontos az ország régiós áram- és gázpiaci integrációja, de kiemelt feladat a 2020-2021. évi gázellátás megoldása is. Hangsúlyt fektetnek az energiaszektor klímabarát átalakítására is, példaként említette a közlekedés zöldítését. Magyarország elkötelezett a nukleáris energia hasznosítás mellett, amely klímabarát villamosenergia-forrást jelent – vázolta.

Miként az MTI összefoglalójában is olvasható, a nemzeti energia- és klímaterv tervezetében az Unió célkitűzéseivel összhangban Magyarország vállalta, hogy 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990-hez képest. A megújuló energia részarányát tekintve 2020-ra Magyarország 14,65 százalékot vállalt, 2030-ra pedig legalább 20 százalékos részarányt tűzött ki célul. Jelenleg a villamosenergia-termelés mintegy 60 százaléka szén-dioxid-kibocsátásmentesen történik, ennek 50 százalékát a paksi atomerőmű állítja elő és 10 százalékát a megújuló energiák teszik ki.