A Szolnok jobban bírta a végjátékot

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A férfi kosárlabda NBI/A csoportjában a rájátszás második mérkőzését rendezték Pakson az Atomerőmű SE és a Szolnoki Olaj KK csapatai között. Az első meccsen elszenvedett Tisza-parti vereséget követően a paksi csapat nem hibázhatott, ha életben akarta tartani esélyét az elődöntőbe jutáshoz. Braniszlav Dzunics a mérkőzés előtt elmondta: Nagyon fontos, hogy az alapdolgokra, védekezésre és lepattanózásra fókuszáljunk.

A vendégek kezdtek jobban, és fokozatosan növelték előnyüket. Henton és Kovács Ákos pontjaival zárkózott az ASE, de Vojvodára ekkor nem volt ellenszer, 7-14-et mutatott az eredményjelző. Sikerült többször is két pontra megközelíteni a szolnokiakat, de mindig visszaverték az egyenlítési kísérleteket. Sorra maradtak ki a paksi hárompontosok, de lepattanózásban partiban voltak Hentonék. Az utolsó találatot Eilingsfeld jegyezte.

A második felvonás elején tovább nőtt a vendégelőny, de végre Henton értékesítette az ASE tizedik tripla-kísérletét, de a Szolnok így is biztosan őrizte előnyét. A tizenötödik perc után Norfleet is beszállt a pontgyártásba, és egyre csökkent a két csapat közt a különbség. Másfél perccel a vége előtt Henton ismét eredményes volt távolról, 37-35-re átvette a vezetést az Atom. Ruják 2+1-e, Henton közelije, majd Faust zsákolása ugrasztotta talpra a nézőket, de nem sikerült megőrizni a 7 pontos előnyt, az utolsó másodpercekben Rudner hármasával faragott hátrányából az Olaj.

Jól indult a harmadik negyed, Ruják távolija után 50-43-at mutatott az eredményjelző. Andric nem bírt az idegeivel, hevesen reklamált egy ítéletet, majd a kiosztott technikai után sem hagyta abba a beszédet, újabb technikaival kiállították. Nagyon beindult az ASE, villámgyors támadások futottak a pályán, Ruják újabb hármasa után 61-49-et mutatott az eredményjelző. Nem sikerült azonban megtartani az előnyt, fokozatosan faragta hátrányát a vendég, és egy távoli találattal két pontra csökkentette.

A negyedik felvonásban fej fej mellett haladtak a csapatok, sokáig sikerült visszaverni a szolnoki egyenlítési kísérleteket. A harmincötödik percben, egy közeli után, már a piros-feketék vezettek, ám ekkor még sikerült visszavenni a vezetést, de Malesevic hármasa után hét pontra nőtt a vendégelőny. A bírók sokszor nem álltak a helyzet magaslatán, sok esetben a tekintélyüket védték, és ítéleteikkel nem csak a nézők kedélyeit borzolták. Ezután már futott az eredmény után az ASE, a vendégek pedig kihasználták lehetőségeiket.

Atomerőmű SE – Szolnoki Olaj KK 97-103 (16-21, 28-19, 27-29, 26-34) ASE: Kovács Ák. 9, Norfleet 10/3, Henton 15/6, Eilingsfeld 14/3, Jevtovics 8. Csere: Ruják 15/12, Faust 22/3, Horváth K. -, Medve 4.

Braniszlav Dzunics: Vojvoda extra egyéni teljesítménye is kellett a vendéggyőzelemhez. Jó hangulatot teremtettek a szurkolók, jó meccs volt. Végül jobbnak bizonyult a Szolnok, ismét sok volt nálunk a védekezési hiba, amit kihasználtak.

Nick Faust: Nem tudtuk tartani a jó védekezést a második félidőben, adtunk pár könnyű lehetőséget az ellenfélnek. Bízom a csapatban, bízom benne, hogy még vissza tudjuk hozni az esélyt.