Debrecenben és Miskolcon is Paks II. Akadémia

Debrecenben és Miskolcon is indulhat az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzés ősszel. Az erről szóló szerződéseket a Paks II. Atomerőmű Zrt. képviseletében szerdán írta alá Lenkei István vezérigazgató és Mittler István kommunikációs igazgató.

A Debreceni Egyetem is csatlakozott a Paks II. Akadémiához. Fotó: Paks II. Zrt.
A Debreceni Egyetem is csatlakozott a Paks II. Akadémiához. Fotó: Paks II. Zrt.

A Paks II. Akadémia elnevezésű programban – mint korábban megírtuk – hat magyar egyetem vesz részt, a tananyagot is közösen dolgozták ki. Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója Debrecenben egyedülállónak nevezte, hogy hat hazai egyetemmel kötöttek megállapodást a két féléves kurzus indításáról, amelyre alap-, illetve mesterképzésen diplomát szerzett, illetve szerző mérnökök vehetnek részt. A hat egyetemmel kidolgozott tananyagot elsajátító mérnökök a Paks II. atomerőmű építésében, illetve későbbi üzemeltetésében vállalhatnak szerepet – idézte a projekttársaság vezetőjét az MTI.

A hírügynökség beszámolója szerint Mittler István kommunikációs igazgató arra mutatott rá, hogy az építkezés hat-hét éves időszaka alatt több ezer, a hatvanéves működés időszakában több száz mérnökre lesz szükség, így hosszú életpályamodellt tudnak kínálni a fiataloknak. Hozzátette: szeptembertől száz mérnök szakképzése kezdődik meg, a költségeket a Paks II. Zrt. állja, de ha az érdeklődés indokolja, növekedhet a keretszám, és újabb évfolyamot is indíthatnak.

Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese szerint ezzel újabb állomásához érkezett a 2016-ban elkezdett műszaki képzés fejlesztése az egyetemen, ahol erős természettudományos háttérrel folyik az oktatás. Megemlítette, hogy egy év alatt másfélszeresére nőtt a gépészmérnöki szakra első helyen jelentkező hallgatók száma.

– Nem szabad azt hinni, hogy itt speciálisan atomerőmű-energetikai mérnökök kellenek, hanem olyan mérnökök kellenek, akik az építés minden területét uralni tudják. Gépészmérnökök, anyagvizsgálattal foglalkozó mérnökök, informatikus mérnökök, villamosmérnökök, építészek és így tovább – ezt már Miskolcon mondta Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója.

A Miskolci Egyetem is csatlakozott a Paks II. Akadémiához. Fotó: Paks II. Zrt.
A Miskolci Egyetem is csatlakozott a Paks II. Akadémiához. Fotó: Paks II. Zrt.

Siménfalvi Zoltán, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának dékánja azt emelte ki, hogy a hallgatók alapképzési vagy mesterképzési diploma birtokában jelentkeznek erre a képzésre és egy jóval hatékonyabb, intenzívebb két féléven keresztül történő képzésben felvérteződnek olyan ismeretanyaggal, amely meg fogja őket különböztetni egy átlagos mérnöktől. – A Miskolci Egyetem számára egy új kutatási terület nyílik meg, és ezzel egy új oktatási lehetőség a végzett mérnökhallgatóknak – mondta Torma András, a Miskolci Egyetem rektora. A Miskolci Egyetem számára fontos minden együttműködési megállapodás, az pedig, hogy a nemzetgazdaság meghatározó cége, a Paksi Atomerőmű jön el a Miskolci Egyetemre, mindent elmond – tette hozzá.

Az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzés a Paks II. Akadémia keretében szeptembertől indul az egyetemeken.