Elrendelték a hőségriasztást

Szerdától (06.12.) hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)kedd délután az MTI-vel. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés vasárnap (06.16.) éjfélig lesz érvényben.

A tájékoztatás szerint hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Csütörtöktől 27 Celsius-fok feletti értékek várhatók – írták.
Az NNK azt kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.
A bőr védelméről is gondoskodni kell, ezt naptejjel és világos, jól szellőző, bő ruházattal lehet a leghatékonyabban megtenni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon – olvasható az ajánlásban.
Azt javasolják, hogy a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, használják a telepített párakapukat, és még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.
Felhívják a figyelmet arra is, hogy a tartós hőségben, az átlagosnál melegebb időben, az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségi panaszok.
A NEK azt kéri, hogy akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg.
Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – írja az MTI.

Pakson az alábbi intézményekben van lehetőség ballonos vízautomata használatra:

– Városháza (hétfőtől péntekig, 07h30-16h00)
– TelePaks Városi Televízió (keddtől péntekig, 08h00-16h00)
– Pákolitz István Városi Könyvtár (keddtől szombatig, 08h00-18h00)
– Kincskereső Gyerekkönyvtár (keddtől szombatig, 08h00-18h00, klimatizált helyiség)
– Városi Múzeum-Deák ház (keddtől vasárnapig, 10h00-18h00)
– Paksi Gyógyászat Központ rendelőintézet épülete (rendelési időben)
– Csengey Dénes Kulturális Központ (hétfőtől péntekig 08h00-16h00)

A Városháza előtt elérhető lesz a Mezőföldvíz Kft. párakapuja.

A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com