Az előzetes biztonsági jelentés a létesítési engedélykérelem egyik fontos alapja

A telephely adottságaihoz igazított, a magyar és európai szabványoknak, jogszabályoknak megfelelő tervdokumentáció készül, s szolgál a létesítési engedélykérelem alapjául a Paks II. projektben – mondta el Horváth Miklós a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgató-helyettese, engedélyezési és felügyeleti igazgatója.

Emlékeztetett rá, hogy több mint 300 engedéllyel rendelkezik a Paks II. projekt, köztük olyan jelentős engedélyekkel, mint a környezetvédelmi, a telephely, valamint a vízjogi és a hálózati csatlakozáshoz szükséges elvi engedély. – Az engedélyek alapadatokat, alapinformációkat tartalmaznak, amelyek a tervezéshez szükségesek. Úgy is hívjuk ezeket, hogy tervezési alapadatok, amelyeket a fővállalkozónak átadunk, a terveket ez alapján kell elkészítenie – részletezte. Természetesen – fejtette ki – még sok fontos engedélyre lesz szükség, például a nagyberendezések gyártási engedélyeire, a technológiai épületek létesítési engedélyeire.

Horváth Miklós, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgató-helyettese, engedélyezési és felügyeleti igazgatója. Fotó: Paks II. Zrt.
Horváth Miklós, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgató-helyettese,
engedélyezési és felügyeleti igazgatója. Fotó: Paks II. Zrt.

Az atomerőműépítés legkomplexebb engedélyezése a létesítési dokumentáció, amikor ez megkapja az Országos Atomenergia Hivatal jóváhagyását, az erőműépítés előkészítő szakasza lezárul, elkezdődik a létesítési fázis, vázolta a vezérigazgató-helyettes. – Mint az ember életében, az atomerőművekében is különböző életciklusok vannak, így előkészítési, tervezési, kivitelezési, üzembehelyezési, üzemeltetési, leszerelési fázisok. Ezeket alaposan, szisztematikusan meg kell tervezni – mutatott rá. A szakembergárda jelenlegi kiemelt feladata a létesítési engedélyezést megalapozó dokumentumcsomag összeállítása. – A mi adatszolgáltatásunk és saját „technológiai adottságai” alapján elkészít az orosz partner egy műszaki tervet, amelyből közösen összeállítjuk az úgynevezett előzetes biztonsági jelentést. Számos egyéb csatlakozó dokumentummal ez képezi a létesítési engedélykérelmet – mondta Horváth Miklós. Hozzáfűzte: a feladat az, hogy egy adott technológiát megfelelően adaptáljanak a telephely adottságait, a magyar és európai jogszabályi, szabványi követelményeket figyelembe véve. A vezérigazgató-helyettes arra számít, hogy sok fiatal csatlakozik majd csapatukhoz akár az ősszel induló Paks II. Akadémia keretében, hiszen az „új technológia, új kihívás, nagy jelentőségű beruházás” vonzó lehet számukra.