Tájékoztató az ASP-rendszer hivatali bevezetéséről

Paks Város Önkormányzata 2019. január 2-ával csatlakozott a központilag biztosított önkormányzati ASP (Application Service Provider) rendszerhez. Az ASP rendszer az önkormányzatoknak egységes felületen, felhőalapú szolgáltatásként teszi elérhetővé a feladataik ellátásához szükséges alkalmazásokat, így biztosítva az ügyfelek hatékony kiszolgálását.

A polgármesteri hivatal ügyintézői az alábbi szakrendszereket érhetik el: iratkezelő rendszer, gazdálkodási, önkormányzati adórendszer, hagyatékileltár-rendszer, ingatlanvagyon-kataszter rendszer, valamint az ipar és kereskedelmi szakrendszer. Segítségükkel optimalizálhatók az ügyintézés működési folyamatai.

Szintén az ASP projekt keretében alakították ki az önkormányzati elektronikus ügyintézési platformot (https://ohp.asp.lgov.hu, ide kattintva is elérhető), ahol online kitölthető és beküldhető űrlapok egyszerűsítik a hivatali ügyek indítását és nyomon követését.

Az ASP-hez való csatlakozás előnye, hogy a térítésmentesen biztosított és központilag karbantartott programok segítségével hatékonyabbá válik az önkormányzati ügyvitel, az elektronikus ügyintézésnek köszönhetően egyre inkább háttérbe szorul a papír alapú adminisztráció, emellett néhány kattintással eleget lehet tenni az adatszolgáltatási kötelezettségeknek.

A rendszer bevezetésének támogatására közel kilencmillió forint pályázati támogatást nyert az önkormányzat, melyet informatikai eszközök beszerzésére, képzésre, valamint a rendszer átállására fordítottak.

A paksi városháza. Fotó: Babai István/archív
A paksi városháza. Fotó: Babai István/archív