Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A gyermekorvosi körzetek módosítása, Lussonium fejlesztését célzó pályázat benyújtása, és a Kápolna utcai bölcsőde újranyitása is téma volt a képviselő-testület rendkívüli ülésén.

Az öt paksi gyermekorvosi körzetből kettő tavaly óta betöltetlen volt, az ellátást helyettesítéssel oldották meg, ami azonban megterhelő volt a gyermekorvosoknak, illetve a családok helyzetét is nehezítette. Az ülésen arról döntött a testület, hogy megszüntetik a jelenlegi ötös számú körzetet, és azt az arányosság elve alapján felosztják a megmaradó négy között. A változással érintett körzeteket ellátó orvosokkal előzetesen egyeztettek a tervezett módosításról. A döntés nyomán állandó orvossal, kiegyensúlyozottabb, stabilabb rendeléssel számolhat a lakosság mind a négy gyermekorvosi körzetben, tájékoztatott Szabó Péter polgármester. Hozzátette, hogy a gyermekorvosok leterheltségét tovább enyhítheti, ha a szülők a 14. életévüket betöltött gyermekeiket átjelentik felnőttháziorvoshoz.

A lakások és helyiségek bérletéről szóló helyi rendelet módosítása is napirenden volt. Mint az előterjesztésben írják, az utóbbi hónapok tapasztalata az, hogy megnőtt az igény a szociális bérlakásokra, és csökkent az előtakarékossághoz kötött garzonlakások iránti igény, így felmerült, hogy utóbbiak egy részének szociális helyzet alapján bérbe adható lakássá való átminősítésével a kérelmezői igényeknek megfelelőbb helyzet alakulhatna ki az önkormányzati bérlakás-gazdálkodásban. Erről a rendkívüli ülésen végül nem hoztak döntést, a téma a humánpolitikai bizottság elé kerül, majd ismét tanácskozik róla a képviselő-testület.

Paks Város Önkormányzata tagja annak a konzorciumnak, amely európai uniós támogatást nyert el turisztikai célú fejlesztésre, Paks esetében ez Lussonium fejlesztését jelenti valamivel több mint 32 millió forint értékben. A konzorcium tagja még Dunaföldvár és Madocsa. Ez a pályázat tervezési költséget nem tartalmaz, erre nyújt be a konzorcium pályázatot a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz közel 15 millió forint támogatásra, amelyből Paks része közel ötmillió forint, erről is határozott a grémium. A fejlesztés keretében füvészkertet létesítenének, játszóteret alakítanának ki, és egy kerékpáros fogadóhelyet is.

Korábban már döntés született arról, hogy újra megnyitják a Kápolna utcai bölcsődét. A testület úgy határozott, hogy az önkormányzat pályázatot nyújt be a területi operatív programban, amely bölcsődei férőhelyek kialakítására ad lehetőséget a meglévő épületek felújításának támogatásával. Szabó Péter polgármester úgy tájékoztatott, hogy a tervek már készen vannak, az épület és az udvar teljes körű rekonstrukciója sikeres pályázat esetén várhatóan jövő tavasszal elkezdődhet, és 2020 szeptemberében már igénybe is vehetik a családok. Hozzátette, hogy emellett tárgyal az önkormányzat az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel területvásárlásról parkoló kialakításához, ezek költségeit is szerepeltetik a pályázatban.

Dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyző zárt ülést követően tájékoztatott arról, hogy a paksi önkormányzat mintegy nyolcmilliárd forint támogatást kapott a Kormánytól, amelynek egy része a új városközpont (volt konzervgyári térség) kialakításához szükséges területvásárlásra forrás. Az önkormányzat korábban már döntött egy olyan terület megvásárlásáról (a Nyárfa utca és a 6-os számú főút mellett), ahol a Belügyminisztérium egy integrált katasztrófavédelmi központot kíván létrehozni, ami az atomerőmű-építéshez kapcsolódó, úgynevezett kerítésen kívüli beruházások része. Az önkormányzat – egyeztetve a támogatást nyújtó minisztériummal – úgy döntött, hogy minden esetben két értékbecslést készíttet, és mindig az alacsonyabb árat ajánlják fel a tulajdonosnak, ez most is így történt.