Paks II. – Tiszta és hatékony áramtermelés

Magyarország nem tudja elérni klímavédelmi célkitűzéseit atomenergia nélkül, és az ellátásbiztonságot is csak akkor lehet garantálni, ha Paks II. megépül – hívta fel a figyelmet Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Süli János: a Paks II. beruházás több mint atomerőmű-építés Forrás: Paks II. Zrt.
Süli János: a Paks II. beruházás több mint atomerőmű-építés Forrás: Paks II. Zrt.

A Magyar Országgyűlés 2009-ben adott felhatalmazást ahhoz, hogy megkezdjük az előkészületeket az atomerőmű kapacitásának fenntartásához. Az akkori döntés helyességét az évről évre növekvő villamosenergia-igény, valamint a MAVIR legfrissebb jelentése is alátámasztja. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. friss kimutatásából kiderül, hogy a hazai áramtermelés tíz év alatt mintegy negyedével csökkent, miközben folyamatosan növekszik a villamosenergia-felhasználás. Az import részaránya csúcsot döntött 2018-ban, amikor elérte az évi 31,6%-ot.
A dokumentum szerint 2018-ban a paksi atomerőmű átlagos kihasználtsága megközelítette a 90%-ot, miközben a szélerőműveké alig valamivel több mint 20%, a naperőműveké pedig csupán 15% körül alakult. 2018 végére a teljes hazai erőműpark mintegy 8%-át tették ki a naperőművek, ám időjárásfüggő működésük miatt a teljes hazai termelésnek kevesebb mint 1,5%-át biztosították. – Mindez azt támasztja alá, hogy a magyar lakosság és gazdaság ellátását nem lehet csak időjárásfüggő megújuló forrásokra bízni – húzta alá Süli János. A paksi beruházásért felelős miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy – a meglévő erőműpark „kiöregedésének” következtében – jelentős visszaesés várható az erőművi kapacitásokban az elkövetkező években, miközben a bruttó csúcsterhelés további növekedését prognosztizálják. – Ha nem építenénk meg az összesen 2400 MW kapacitású új paksi blokkokat, nem tudnánk garantálni az ellátásbiztonságot, ki lennénk szolgáltatva az időjárási bizonytalanságoknak és az árampiaci hatásoknak. Magyarország már most is azon országok egyike Európában, ahol a legerősebb az importfüggőség – hangsúlyozta a miniszter.
Süli János aláhúzta: a kormány célja, hogy 2030-ra a magyarországi áramtermelés 90%-a szén-dioxid-mentes legyen. Ennek érdekében Magyarország 2030-ig dinamikusan növeli naperőművi kapacitását és hosszú távon fenntartja atomerőművi termelését.
Elmondta, hogy két, egyenként 1200 MW-os, korszerű reaktor épül Pakson, a meglévő blokkoktól északra. Az új reaktorok elvárt üzemideje hatvan év, építésük a 21. század legnagyobb hazai ipari beruházása. A miniszter rámutatott, hogy a Paks II. beruházás több mint atomerőmű-építés, általa hazánk gazdaságát és technológiai színvonalát is fejlesztjük. Sok feladatot hazai vállalatok végeznek majd, a külföldi beszállítók pedig magyarországi telephelyet hoznak létre, ami erősíti a gazdaságot, több ezer új állás jön létre, jelentős infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg Pakson és környezetében.

(X)