Jótékony célú kiállítás és vásár Móser Zoltán alkotásaiból

A szekszárdi születésű Móser Zoltán, Balogh Rudolf-díjas magyar fotóművész, etnofotográfus és író, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának tagja hosszú ideje gondolkodott azon, hogyan tudná támogatni a kárpátaljai magyarokat.

Úgy meséli, hogy amikor ötven évvel ezelőtt fotózni kezdett – tizennyolc évesen, Tevelen –, hosszú évekig kizárólag fákat fényképezett. Hetvenévesen újra visszatért a fához, de ma már fűrészeli, csiszolja, esztergálja. – Amikor hozzákezdek, majd minden nap csinálok valamit, először csak nézem, figyelem, hogy milyen forma, érzés vagy gondolat rejlik a fában, és ahhoz igazítom és alakítom. Úgy, ahogy a fa szeretné. Ezért ezek elsősorban a Teremtőről és a Teremtményről szólnak együttesen. Az életről, amely sokféle, rejtélyes, ezért egyszerre szép és szomorú – meséli.

Advent első vasárnapján, december 1-jén, Pakson, a 10.30-kor kezdődő szentmise után a Jézus Szíve templom előtti téren (rossz időjárás esetén a templom mellékhajóiban) kiállítják az alkotó fából készült tárgyait, melyek megvásárlásával lehet támogatni a kárpátaljai Nagyszőlősi Ferences Rendházat. A jótékonysági gyűjtés – ahogy Zoltán fogalmaz – szabadáras, ahogy azt a támogató lehetőségei engedik. A szobrok, esztergált gyertyatartók az elmúlt három évben születtek, az eladásukból befolyt összeget Móser Zoltán egyhavi nyugdíjával kiegészíti, és így juttatja el a rendháznak. Az eseményen közreműködik Sebestyén Ibolya és Sebestyén Péter kakasdi énekesek.

(Tell E.)

Fotó: magánarchívum
Fotó: magánarchívum