Kovács Aliz lett Fehérvár Hangja

Kovács Aliz lett idén Fehérvár Hangja. Az ötödik alkalommal meghirdetett zenei tehetségkutatóra félszázan jelentkeztek. A Fehérvári Civil Központban tartott döntőben tizenkét versenyző közül választotta legtehetségesebbnek a tizenhat esztendős paksi lányt a szakmai zsűri.

Fotó: Fehérvár Hangja
Fotó: Fehérvár Hangja Fb.-oldal

A zsűri egyik tagja, Szakács Gergő egyenesen lehengerlőnek nevezte Kovács Aliz produkcióját, és azt mondta, óriási az, amit tud. Három fordulón keresztül egy híján ötven versenyző közül találtatott a legkiválóbbnak a paksi énekespalánta. Nagyon meglepődött győzelme hírének hallatán, mert nagyon erős volt a mezőny, a döntőbe jutott tizenkét előadó mindegyike nagyon jó teljesítményt nyújtott. – Hihetetlen számomra, Pakson és az iskolában korábban is biztattak, ösztönöztek, de azt hittem főként elfogultságból. Ez volt az első alkalom, hogy teljesen ismeretlenül értékeltek, ráadásul ilyen neves előadók – mesélte Aliz, aki egyébként már elindult a profi énekesi pálya felé, ugyanis Bodajkra, a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskolába jár. Másodéves, fő tárgya a jazz-ének, mellette klasszikus éneket tanul.

Egy minap megjelent cikkből kiderült róla, hogy óvodásként AC/DC-re léggitározott. De mindenféle zenét szeretett, kiválóan utánzott énekhangot és mozgást egyaránt. Hétévesen már énektanárhoz járt, Cseke Klárához, akinek gyerektársulatában musicalszerepeket énekelt. Egyéb művészeti ágakban is tehetségesnek bizonyult. Óvodásként megfordult a paksi Csillag Show Tánc Egyesületben, járt RG-re, nyolc évig táncolt a paksi Tűzvirág Táncegyüttesben, emellett kiválóan rajzol és fest. Nemrég egy rajzpályázaton nyert különdíjat.

A hangszerek sem idegenek számára, gitározott, harmonikázott a paksi művészeti iskolában, a mostaniban pedig kötelező a zongora. Utóbbival kapcsolatos álma, hogy magát kísérje. Cseppet sem kizárt hát, hogy Kovács Aliz esteken hallhatja majd őt a közönség. A fókuszban azonban nem a hangszeres zene, hanem az éneklés áll, és egyelőre nem szólóban, hanem zenekarban. Egészen pontosan zenekarokban, mégpedig jelen pillanatban háromban. A paksi Money For Nothing, a tolnai Walking Mama és a szintén tolnai Electric Soul oszlopos tagja Lizi. Mindegyikben idősebb, tapasztaltabb zenészekkel játszik együtt, amivel tökéletesen elégedett, de – mint elárulta – álma, hogy saját zenekart alapítson, ahol saját zenét játszanak majd korosztályába tartozó zenészekkel, akikkel a közös hang, a közös téma kézenfekvő.

Ezen kívül is egy sor terve, elképzelése van. Először is szeretné elvégezni az iskolát, majd OKJ-s jazzénekes képzettséget szerezni, esetleg a Kodolányi János Egyetem jazzének szakát elvégezni. Tengerbiológus és autószerelő végzettséget is szeretne. Rendkívüli módon érdeklik a régi autók, azokat szeretné eredeti küllemüket megőrizve újjávarázsolni. Az, hogy az autószerelés nem éppen női szakma, nem tántorítja el. A tengerbiológia mint tudomány önmagában is izgatja, de erős motivációt jelent számára, hogy ha azt tanulna, biztosan úszhatna delfinekkel. El tudja képzelni magát a vendéglátásban és még egy sor más szakmában is. Ami viszont kizárt, az a kozmetikus szakma – mondja nevetve. Nem sűrűn és nem szívesen szépítkezik, és el sem tudja képzelni, hogy neki ezzel kelljen foglalkoznia napestig. Bezzeg a zene egyáltalán nem fárasztja. A gyakorlás, a fellépés számára nem nyűg, ellenkezőleg: kikapcsolódás, lételem. Gyorsan tanul új dalokat, különösen dallamot, de a szöveg sem okoz neki különösebb gondot, hiszen egy új dal elsajátítása fél, esetleg egy óra. Számos műfajban mozog otthonosan, de a rock és a jazz áll hozzá legközelebb. A Fehérvár Hangja válogatóján nem volt túl sikeres a dalválasztása, az elődöntőben viszont remekül szerepelt egy jazzes dallal, ami nyomán a már említett cikk írója megjegyezte: „Még az is előfordulhat, hogy megnyeri a verseny”.

Ezúttal is bizonyosságot nyert, hogy ami előfordulhat, az elő is fordul: Kovács Aliz Alicia Keys How Come You Don’t Call Me című dalával megnyerte a székesfehérvári tehetségkutatót. A paksi, környékbeli közönség az ünnepek alatt több helyen hallhatja Fehérvár Hangját, december 22-én a paksi advent műsorában szerepel Lizi a Money For Nothinggal, 28-án pedig Szekszárdon, a Yankee Pubban lép fel a Walking Mamával.