Az elmúlt év értékelése és a jövő is téma volt a TEIT ülésén

A TEIT megbeszélése Balatonfüreden. Fotó: Koch István

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) hagyományosan az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. balatonfüredi rekreációs központjában tartott informális ülésével indította az évet. A találkozón a paksi atomerőmű eredményeiről és a Paks II. beruházáshoz kapcsolódó térségfejlesztési programról kaptak tájékoztatást a tagtelepülések vezetői. Az is elhangzott, hogy a TEIT kész a környezet igényei és a kor kihívásai által támasztott követelményekre reagálva a megújulásra.

Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója arról adott tájékoztatást, hogy termelési és gazdasági szempontból sikeres évet hagytak maguk mögött. Kitért a munkaerő-utánpótlás nehézségére és kiemelt projektjükre, amelynek során egy erősebben kontrollált, tervszerűbb folyamatstruktúrát kívánnak kialakítani. Az atomerőmű vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy alapelvük a nyíltság, őszinteség, fontosnak tartják, hogy a környezetükben élők tájékozottak legyenek, és lássák, láthassák, hogyan működik az atomerőmű.

Dr. Becskeházi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár arról tájékoztatta a településvezetőket, hogy a Paks II. beruházás milyen fejlesztési területeket érint. Kitért arra is, milyen szempontok alapján tervezik, készítik elő a különböző programpontokat, fejlesztéseket. Csuka László, a PIP Kft. ügyvezetője ismertette részletesen, mely területek jönnek szóba az építkezésre érkező munkások elhelyezésében, és milyen szállástípusokban gondolkoznak.

Zárásként dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke értékelte a 2019-es évet, és ismertette a társulás idei terveit. Azt mondta, megújulásra készül a TEIT. – Igyekszünk megfelelni a környezet igényeinek és a kor követelményeinek, intenzívebbé szeretnék tenni a kommunikációt – fogalmazott.

A következő ülést, amelyen az idei költségvetés is terítékre kerül, februárban tartja az immár tizenhat tagot számláló szervezet – tájékoztatott Koch István, a TEIT titkára.