Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon

Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es évet a paksi atomerőmű. A létesítmény négy blokkja összesen 16.285,91 GWh villamos energiát állított elő a múlt évben, ezzel a bruttó hazai termelés közel felét biztosította. A négyblokkos üzemelés kezdete, azaz 1988 óta tavaly volt a legalacsonyabb az egyéni és a kollektív dózis az atomerőműben, de minden korábbinál alacsonyabb – nulla darab – lett a WANO (Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége) munkabaleseti mutatója is a hazai létesítményben.

A paksi atomerőmű. Fotó: Babai István
A paksi atomerőmű. Fotó: Babai István/korábbi felvétel

A paksi atomerőmű 2019-ben is a magyarországi szén-dioxid-mentes villamosenergia-termelés alappilléreként működött. A paksi reaktorokkal megtermelt – korábban nem látott mennyiségű – 16.285,91 GWh áram a hazai bruttó termelés közel 50 százalékát jelentette. A kiemelkedő termelési adatokhoz magas szintű biztonsági mutatók is párosultak Pakson: 2019-ben sem történt a nemzetközi hétfokozatú nukleáris eseményskálán (INES-skála) 1-es vagy magasabb besorolású esemény az erőműben, és a legalacsonyabb szintű, azaz INES 0-s besorolású események száma is történelmi mélypontra csökkent, tíz eseménnyel.

Az atomerőmű számára a biztonságos működés az elsődleges, ezt számos nemzetközi és hazai szervezet ellenőrzi folyamatosan. Ezek közül az egyik legjelentősebb a WANO, amelynek munkabaleseti mutatója Paks esetében 2019-ben nullát mutatott. Ez azt jelenti, hogy nem történt atomerőművi dolgozót érintő, munkaképtelenséggel járó baleset Magyarország legkomplexebb ipari üzemében, igazolva ezzel a vállalat folyamatos biztonságnövelő fejlesztéseinek eredményeit és dolgozóinak felkészültségét. A minden évben szokásos nemzetközi ellenőrzés mellett idén a WANO egy új típusú vizsgálatot is lefolytat a paksi atomerőműben: a nyárra tervezett, úgynevezett WANO fővizsgálat előkészítéseként már februárban elvégzik az atomerőmű reaktorait irányító blokkvezénylői személyzet szimulátoros munkájának megfigyelését is.

Az atomerőmű idén megkezdi a továbbfejlesztett, csökkentett pálcaátmérőjű üzemanyag-kazetták használatát, az öt éve bevezetett, nemzetközi díjakkal is elismert 15 hónapos üzemanyagciklus innovációjának folytatásként. Az újító megoldás lehetővé teszi, hogy ugyanazon reaktorteljesítményhez az eddiginél is kevesebb üzemanyagkazetta felhasználására legyen szükség. Mindezzel tovább csökken a nagy aktivitású hulladék mennyisége, és az erőmű már eddig is rendkívül alacsony környezeti hatása is.
Pakson mindezek mellett 2020-ban is folytatódnak az elmúlt években megkezdett, a biztonsági tartalékok további növelését támogató, a blokkok rendelkezésre állását folyamatosan javító fejlesztések, valamint az atomerőmű új, a nemzetközi legjobb gyakorlatot adaptáló működési modelljének bevezetése is.

Forrás: atomeromu.hu