A megszokottól eltérő időpontban lesz a szirénapróba

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A paksi atomerőmű 30 kilométeres körzetében működtetett lakossági tájékoztató és riasztórendszert (LTRR), valamint a Pincehelyen telepített monitoring- és lakossági riasztórendszert (MoLaRi) minden hónap első hétfőjén tesztelik. Az érettségiző diákokra tekintettel májusban a második hétfőn, azaz 2020. május 11-én szólalnak majd meg a szirénák.

A MoLaRi rendszer fő feladata a lakosság ipari balesetek esetén történő riasztása, illetve tájékoztatása a tennivalókról. Annak érdekében, hogy a lakosság riasztása, tájékoztatása szükség esetén megfelelően megtörténhessen, a rendszer részét képező szirénákat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatói intézkedésének megfelelően Tolna megyében is havi rendszerességgel tesztelni kell.

2020. május 4-én magyar nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról az érettségiző diákok, ezért a hónap első hétfőjére tervezett szirénapróbát elhalasztják. 2020. május 11-én a Pincehelyen található MoLaRi próbája délelőtt 11 órakor kezdődik, míg az atomerőmű harminc kilométeres körzetében működő LTRR szirénái délután 13 órakor szólalnak majd meg.

A változás csak a május hónapot érinti, júniustól a szirénapróba ismét minden hónap első hétfőjén lesz.

(Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)