Megkezdődött az üzemanyag berakása a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 2. blokkján

A Leningrádi Atomerőmű hálózatra kapcsolt reaktora. Fotó: atomenergiainfo.hu
A Leningrádi Atomerőmű hálózatra kapcsolt reaktora. Fotó: atomenergiainfo.hu

A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 2. blokkjának VVER–1200-as reaktorába 2020. július 19-én megkezdték az összesen 163 nukleáris üzemanyag-kazetta berakását, ezzel kezdetét vette a reaktor fizikai indítása – közölte a Roszatom.

Andrej Petrov, a Leningrádi Atomerőmű új blokkjait is üzemeltető Roszenergoatom vállalat vezérigazgatója az esemény kapcsán elmondta: a blokk fizikai indításával lezárult az építési szakasz, a létesítmény működő atomerőművi blokk státuszba került. Az üzemeltető ettől a pillanattól kezdve viseli a felelősséget a blokk biztonságos működtetéséért az üzemidő elkövetkező évtizedeiben.

Az üzemanyag-kazetták berakása után a reaktort a minimális ellenőrzött 1 százalékos teljesítményszintre terhelik fel, majd ezt növelve, további számos méréssel ellenőrzik és igazolják a biztonságos működést. Az ellenőrzések elvégzése után kapcsolják rá a hálózatra a blokkot. A próbaüzem során üzemi körülmények között tesztelik a blokk rendszereit, és a szükséges engedélyek megszerzését követően 2021-ben kezdi meg a kereskedelmi üzemet a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 2. blokkja. Az új egység a Leningrádi Atomerőmű I-es kiépítés 2. RBMK–1000-es blokkját váltja fel, amelyet 45 év üzemidő után kapcsolnak le a hálózatról.

Az újabb VVER–1200-as reaktor a Roszatom 3+ generációs nyomottvizes atomerőmű-családjának negyedik tagja. A blokk 2016-ban debütált a Novovoronyezsi Atomerőműben, majd 2019-ben helyezték üzembe itt a 2. egységet. A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkját 2017-ben indították be, és 2018 óta már kereskedelmi üzemben termel.

Az innovatív 3+ generációs VVER–1200-as reaktor egy sor előnnyel bír elődje, a VVER–1000-es típussal szemben. A teljesítménye 20 százalékkal nagyobb, az üzemeltetői létszám 30-40 százalékkal kisebb, miközben üzemideje megduplázódott, 60 évre, ami további 20 évvel meghosszabbítható.

A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés a Paks II. atomerőmű referenciája. Magyarország mellett ilyen blokkok épülnek Finnországban, Fehéroroszországban, Törökországban, Kínában és Bangladesben. A Roszatom 12 országból összesen 36 ilyen egységre kapott megrendelést, az egyes blokkok a megvalósulás különböző szakaszában vannak – áll a Roszatom közleményében.