Jó napot, mi újság? – Lázár Márta

– Ez egy teljesen új helyzet, új feladat nekem, amibe bele kell tanulnom. Úgy is mondhatnám, hogy az óvoda olyan számomra, mint egy „csodapalota”, ahol vannak titkos ajtók. Most kinyílt számomra egy, ahol még csak dereng a fény, de ahogy egyre több ablakot kinyitok, egyre világosabb lesz – mondja Lázár Márta, aki 2020. augusztus 15-től a Paksi Benedek Elek Óvoda Hétszínvirág tagóvodájának vezetője.

Lázár Márta. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Lázár Márta. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Elmondta, hogy édesanyja a Kereszt utcai óvodában dolgozott negyven évig, ő is odajárt oviba. Az általános iskola elvégzése után Szekszárdon a Garay János Gimnázium és Óvónői Szakközépiskolában tanult tovább, majd következett a főiskola. – Rögtön kaptam állást Pakson, ami akkoriban nagy szó volt, ugyanis elsősorban az atomerőmű-építkezésre érkezők pedagógus végzettségű házastársait helyezték el a helyi oktatási-nevelési intézményekben, a paksiak pedig inkább a környező településeken tudtak elhelyezkedni. Bár a Kereszt utcai óvodát néztem ki magamnak, a mostani helyemen kaptam lehetőséget, és friss diplomásként mindjárt csoportot, ami addig példa nélküli volt Pakson. Ez 34 évvel ezelőtt történt, azóta is nap mint nap úgy lépek be az ajtón, mintha hazajönnék – foglalta össze eddigi szakmai pályafutását Lázár Márta, hozzátéve, soha nem merült fel benne még kósza gondolatként sem, hogy valaha elvállalna vezetői pozíciót. Aztán amikor Jantnerné Oláh Ilona a tagóvoda előző vezetője nyugállományba vonult, Bosnyák Zoltánné óvodavezető agitálta, hogy vállalja el a feladatot.

– Olyan kérdések kavarogtak bennem például, hogy mi lesz, ha nem fogadnak el a kollégáim vezetőnek, vagy hogy vajon tudok-e úgy teljesíteni tagóvoda-vezetőként, hogy másoknak és magamnak is maximálisan megfeleljek. Miután mindent alaposan átgondoltam, és kikértem néhány ember véleményét, úgy döntöttem, hogy rábólintok a felkérésre. Úgy éreztem, hogyha nemet mondanék, azzal cserben hagynám az ovit. Sikeres volt a pályázatom az önkormányzatnál, így megkezdtem tagóvoda-vezetői munkámat – mondta Lázár Márta. – Nagyon sok segítséget kapok a vezetőmtől és elődömtől egyaránt, úgy érzem, megbíznak bennem, amit igyekszem megszolgálni. Szerintem a jó vezető elhivatott, empatikus, kedves, ugyanakkor kellően szigorú és mindig következetes. A sikeres működés egyik alappillérre a jó közösség, erre nagy hangsúlyt kívánok fektetni, szeretném elérni, hogy az intézmény sikerét mindenki a személyes sikerének is megélhesse. Szeretném kiaknázni minden munkatársam erősségét, mégpedig úgy, hogy mindenkinek legyen olyan feladata, amit maga választ, mert szerintem az ember abban tud igazán kiteljesedni, amit szívesen csinál. A célom az, hogy a tagóvoda működése mindenki megelégedésére szolgáljon, ebben pedig követésre méltó szerepet kívánok betölteni. Hetente egy vezetői napom van, egyébként ugyanúgy csoportban vagyok, mint eddig, szeretném, ha ez az idő továbbra is csak a gyerekekről szólna. Remélem, hogy ez így működni tud majd. A tagóvodánk menedzselése eddig kiváló volt, ebben szeretnék Ili nyomdokaiba lépni, a pedagógiai programunk magas színvonalú megvalósításában, a kialakított szellemiség megtartásában, továbbvitelében szintén – összegezte elképzeléseit az új tagóvodavezető.

Arról is beszélt, hogy a 2020/2021-es nevelési év elindult. – A járványhelyzet miatt szükséges minden megelőző óvintézkedést betartunk. A nevelési programunk megvalósítása jelen állás szerint nem csorbul, de például kirándulni egyelőre nem megyünk – fogalmazott Lázár Márta, kiemelve: Történjék bármi, nekem az a legfontosabb, hogy a gyerekek szeressenek óvodába járni.