Jó napot, mi újság? – Csőglei István

Csőglei István tűzoltó alezredes 2020. szeptember 1-től a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott vezetője. Eredetileg épületasztalosnak tanult, ám érezte, hogy az nem az ő útja, a szíve mindig a tűzoltóság felé húzta. Jól ismerte a lánglovagok munkáját, gyermekként sok időt töltött a szekszárdi tűzoltólaktanyában, hiszen édesapja beavatkozó tűzoltó volt, szolgálatparancsnoki, tűzoltási csoportvezetői szolgálata után a megyei ügyeletről vonult nyugállományba, néhai nagyapja pedig beavatkozó tűzoltóként és tűzmegelőzési vonalon is letette a névjegyét, megyei parancsnokhelyettesként vonult nyugállományba. Engedve a belső késztetésnek elindult hát azon az úton, amelyen most is jár, és amelyről nem is szeretne letérni. Leérettségizett a szekszárdi Balassa János Szakképző Iskola és Kollégiumban, majd egy év sorkatonai szolgálat következett, aztán 1997. november 1-jén szerelt fel a jogelőd Tolna Megyei Tűzoltó-parancsnokságnál. A tűzmegelőzési osztályon kezdett előadóként, majd – mivel ez a terület érdekelte – átkérte magát a műszaki mentési osztályra, ahol másfél évig főelőadóként dolgozott. A katasztrófavédelem megalakulása után a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mentésszervezési osztály, illetve polgári veszélyhelyzet-kezelési osztály főelőadója, megyei ügyeletes, majd ügyeletvezető volt, 2010-től a megyei tűzoltósági főfelügyelőségen főelőadó, kiemelt főreferens, majd egy évig a katasztrófavédelmi mobil labor parancsnoka. Időközben, 2002- ben a JPTE Pollack Mihály Műszaki Főiskolán műszaki szakoktató diplomát szerzett tűzvédelmi szakirányon, majd számos szakmai képesítést is az évek során. Eddig több mint kétszáz hivatásos és önkéntes tűzoltó kiképzésében is részt vett.

Csőglei István. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Csőglei István. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– A Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetésével járó feladatkör nem ismeretlen számomra, hiszen 2014-től tűzoltósági felügyelő beosztásban dolgoztam, elődöm, Sarkadi Ferenc tűzoltó ezredes mellett, aki nagyon jól működő kirendeltséget hagyott rám. Kiváló a csapat, szeretném ezt megőrizni. A hivatásos tűzoltóság, a hatósági munka, a polgári védelem és az iparbiztonság valamennyi szereplője egységes irányítás alatt áll a katasztrófavédelemnél, ami pedig a Belügyminisztériumhoz tartozik. A Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen a teljes állomány hozzávetőleg hetvenöt fő, az illetékességi területünk tizenöt településre terjed ki. A tűzoltóknál jelenleg 14 fő dolgozik három szolgálati csoportban 24-48-as váltásos rendszerben – mondta Csőglei István, aki arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány a kirendeltség mindennapjaira is hatással van. – Jelenleg laktanyazár van érvényben, ami azt jelenti, hogy külsős személy csak indokoltan léphet be, ilyen esetben kötelező a lázmérés és a maszkviselés. Követjük a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság eljárásrendjét, utóbbinak megfelelően zajlik például a szolgálatváltás, a beléptetés, a takarítás és fertőtlenítés. Minden riasztásnál előzetesen információt kapunk arról, ha járványügyi karantén alá vont helyszínre kell vonulniuk a kollégáknak, illetve a tűzoltóautók fel vannak szerelve egyéni védőeszközökkel, azaz maszkokkal, gumikesztyűkkel, egyszer használatos védőruhákkal. A tűzoltóság járműveiben ózongenerátorral oldjuk meg a fertőtlenítést – összegzett Csőglei István.

Arról is beszélt, hogy nagy feladat vár rájuk a Paks II. beruházás kapcsán, mivel az építési terület hozzájuk tartozik majd. – A  felkészülést már megkezdtük, nagy hangsúlyt fektetünk a kollégák képzésére, és arra, hogy folyamatosan megismerjük a különböző objektumokat, elhelyezkedésüket a területen. Szükség van létszámbővítésre és technikaieszköz-fejlesztésre. Az igényfelmérés megtörtént, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság javaslata szerint minimum egy nagy teljesítményű tűzoltógépjármű-fecskendővel, egy nehéz műszaki mentőszerrel és ezek legénységével – összesen huszonhét fő – kell bővíteni a paksi hivatásos tűzoltó-parancsnokságot.

Csőglei István azt is elárulta, hogy elégedett eddigi szakmai pályafutásával, szereti a munkáját, bár eredetileg beavatkozó tűzoltó szeretett volna lenni. – Szerintem az a tűzoltó szakma sava-borsa, nincs annál szebb, mint másokon segíteni, még akkor is, ha gyakran nem veszélytelen, illetve testileg és lelkileg is megterhelő. Ahogy a mondás tartja: A tűzoltók oda mennek, ahonnan mások menekülnek.