Rekordévet zárt az atomerőmű

Sajtótájékoztatón ismertette elmúlt év eredményeit a Paksi Atomerőmű Zrt. (PA Zrt.) A Magyar Tudományos Akadémián tartott tájékoztatón elhangzott, hogy a társaság minden eddiginél sikeresebb gazdasági évet tudhat maga mögött mind a rendelkezésre állás, mind a termelés tekintetében.

fotó: Paksi Atomerőmű Zrt.

A 2010. évet az atomerőmű eddigi történetének legjobb termelési eredményével zárta, áll az erőmű sajtóközleményében. Tavaly a paksi atomerőmű villamosenergia-termelése 15.761 GWh volt. Baji Csaba, a társaság igazgatóságának elnöke – a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója – kiemelte: a paksi atomerőmű továbbra is hazánkban az energiaellátás meghatározó, legolcsóbban termelő egysége: az 1 kWh-ra jutó villamosenergia-árbevétel 11,16 forint. A tavalyi évben a vállalat árbevétele 165,2 milliárd forint volt. A PA Zrt. részesedése a hazai villamosenergia-termelésből 42,1%.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a biztonságos működés továbbra is elsődleges szempont, és hozzátette: nem csupán a termelés terén, hanem a rendelkezésre állás tekintetében is rekordévnek számít a tavalyi. Az atomerőmű átlagos teljesítmény-kihasználási tényezője közel 90%.

A részvénytársaság vezérigazgatója a 2011. év kihívásai között a biztonságos és gazdaságos üzemeltetés mellett az üzemidő-hosszabbítás (üh) és a bővítés előkészítő feladatait említette. Elmondta, hogy 2010-ben a tervek szerint haladtak az üh-programban, reális cél tehát, hogy decemberig beadják az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához az 1. blokk üzemidejének meghosszabbítását célzó engedélykérelmet.

A bővítés előkészítését célzó a Lévai-projekt keretében elindították a telephely- és a környezetvédelmi engedély megszerzését célzó munkafolyamatot, illetve a lehetséges vállalkozók körének és a szükséges munkaerő nagyságának felmérését, derült ki Mittler István kommunikációs igazgató sajtóközleményéből.