Nehéz volt megszokni, de már hasznosnak tartják a parkolási rendeletet

Egy éve lépett hatályba az időkorlátos várakozásra vonatkozó parkolási rendelet. Egy mozgalmas pénteki piacnapon elkísértük a két városgondnokot, hogy megtudjuk, hatékonyan működik-e a rendszer, és azt is, gyakoriak-e a kihágások városunkban.

Bírságot ritkán, jobbára csak figyelmeztetést találnak a figyelmetlen autósok. Fotó: Babai István

A rendelet értelmében hét időkorlátos övezetben csak kilencven percig lehet várakozni. A parkolás kezdetét parkolótárcsán vagy egyszerű papírlapon is fel lehet tüntetni, és azt a gépjármű első szélvédőjén elhelyezni. Amennyiben városgondnokaink, akik a hét minden munkanapján bejárják az érintett körzeteket, nem találják a parkolás megkezdésének idejét, figyelmeztető cédulát hagynak. Az az autótulajdonos, aki a figyelmeztetést követően sem használja parkolótárcsáját, illetve autóját a megengedett időt túllépve továbbra is egyazon helyen hagyja, a helyszín és a fontos adatok rögzítése után feljelentést kap. A szabálysértést később már a rendőrség állapítja meg és 10 ezertől 30 ezer forintig terjedő büntetést szabhat ki. Ugyanakkor a két városgondnok elárulta, ritkán kerül sor erre, mivel az emberek többsége betartja a szabályokat. A rendelet bevezetését követően több hónap türelmi idő állt rendelkezésre annak érdekében, hogy a lakosok hozzászokjanak az új rendszerhez. Eleinte sok furcsa megoldást észleltek: volt, aki ébresztőórát rakott ki a műszerfalára, de a legtöbben még elfelejtették használni a bevezetett jelzőeszközt.  Munkájuk során soha nem került sor komolyabb konfliktusra. Sétánk közben az is kiderült, a városban a leggyakoribb problémák egyike a szabálytalan parkolás vagy a mozgáskorlátozott igazolvány hiánya, mely feljogosítaná tulajdonosát, hogy korlátlan ideig várakozzon a parkolási zónákban.
A személyes tapasztalatok után a hivatal illetékesét kérdeztük a rendelet meghozatalának hátteréről. Hoffmann Zoltánné, az önkormányzat műszaki osztályának illetékese elmondta: már egy 2001-es tanulmány készítői jelezték, hogy a forgalom növekedése miatt parkolási problémák adódhatnak, és az időkorlátos parkolás eszközét nevezték meg a területek tehermentesítésének lehetséges alternatívájaként. A potenciális helyszínek és az időkorlát kijelölése előtt a hivatal hatástanulmányt végeztetett. A vásárlási szokások felmérése, valamint a háziorvosi szolgálattal történt egyeztetés alapján határozták meg a 90 perces várakozási időtartamot. Eleinte a lakosok és a bolttulajdonosok is tartottak az új rendszertől, de azóta kedvező a visszhang. A bolti eladók például több ízben is jelezték, növekedett a forgalmuk, mióta a parkolókban megindult az autók természetes körforgása és nem hagyják ott azokat naphosszat a tulajdonosok. Hoffmann Zoltánné azt is elmondta,  a tapasztalatok alapján, illetve lakossági kérésre azóta több módosítás is történt, többek között az OTP és a Duna utcai társasház mellett is állítottak vissza zónamentes parkolóhelyet. Az, hogy a jövőben további korlátozott várakozási övezetet jelöl-e ki az önkormányzat vagy sem, az a jelenleg felülvizsgálat alatt álló Közlekedési Intézkedési Terv megállapításainak függvénye. Az Energetikai Szakközépiskola előtti parkoló használatának korlátozására, mely lakossági igényre merült fel, az önkormányzatnak nincs lehetősége, mivel az állami közút, az önkormányzat pedig forgalomszabályozást csak a saját útjainál hajthat végre. Ugyanakkor az állami közutakat érintő kezdeményezések kapcsán az önkormányzat már felvette a kapcsolatot a közútkezelő szervezettel.

A DC Dunakom Kft. két munkatársa, Zsigó Richárd és Árki Gábor városgondnokként ellenőrzi a helyi parkolási rendelet betartását. A városgondnok titulus egyébként sokrétű feladatot takar: fordultak már hozzájuk ebtartással kapcsolatos problémával, közterületen hagyott építési törmelék ügyével, intézkednek kóbor kutya vagy megrongálódott járdaelem kapcsán, de érkezett már hozzájuk hívás a családsegítő munkatársaitól is. Saját megfogalmazásuk szerint „jogkövető szorgos polgárok, akik próbálnak rendet tartani”. Természetesen a köztisztaság és közterület-használat felügyelete mellett elsődleges feladatuk az önkormányzati rendelet betartatása.

Árki Attila elárulta, régebben mindenki napokig a parkolóban hagyta gépjárművét, egész nap ugyanaz az autó foglalta el a helyet, így nem lehetett ügyet intézni, azóta viszont többször talál üres helyet.

Sáfrány Gyula szerint az időkorlát valóban megteremtette a lehetőséget, hogy az autók természetesen cserélődjenek, így valóban könnyebb lett az ügyintézés és a bevásárláshoz sem kell kilométerekre megállni.

Péri Csilla véleménye szerint a bevásárláshoz és a hivatali ügyekhez elég a másfél óra, azonban a gyermekorvosnál már kevésnek bizonyul, így az orvosi rendelők parkolójában módosítást javasolna.