Mozgalmas évet zárt a tűzoltóság

2010-ben égett le a Ciao Pizzéria. Fotó: Kövi Gergő

Kétszer annyi esetben kellett kivonulnia a paksi hivatásos önkormányzati tűzoltóság munkatársainak tavaly, mint a megelőző évben, hangzott el a szervezet hagyományos évértékelő állománygyűlésén. A tűzoltóság elmúlt éve sikeres, egyben eseményekben gazdag volt, 2010-ben Pakson és vonzáskörzetében 431 esetben kellett kivonulnia a város lánglovagjainak. A riasztásokra visszaemlékezve Bán Attila tűzoltó alezredes többek között a Ciao Pizzéria leégését, a főutca-felújítás során történt gázszivárgást, valamint egy kajdacsi tűzeset elhárítását emelte ki, utóbbinál kollégáinak másfél ezernél is több égő bálával kellett megküzdenie. A riasztások magas száma elsősorban az elmúlt évre jellemző szélsőséges időjárásnak volt betudható, így legtöbb esetben a házakat, pincéket elárasztó víz, valamint a kidőlt és veszélyessé váló fák adtak munkát a paksi tűzoltóknak. Bán Attila beszámolójában elmondta, a parancsnokság eszközállománya az elmúlt évben egy többszáz millió forintos magasból mentővel, egészen pontosan egy Bronto Skylifttel gazdagodott, melynek munkamagassága eléri a 42 métert is.

A Bronto Skylift akár 42 méterről is biztonságosan ment. Fotó: Kövi Gergő

Bán Attila tájékoztatása szerint az állománylétszámot tekintve jelentős változás nem történt és a közeljövőben sem várható. A beszámolóból kiderült, a felszerelések tekintetében mind a megyében egyedülálló magasból mentőnek, mind az új tehergépjárműnek köszönhetően jól állnak, azonban a laktanyával vannak még gondok, ezeket a fenntartó önkormányzattal közösen igyekeznek megoldani.

A gyűlés vendége, Hajdú János polgármester is megköszönte a tűzoltóság éves munkáját és kiváló felkészültségét, valamint Bán Attila szavait megerősítve hozzátette, az önkormányzat lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni a szervezetet annak érdekében, hogy a hivatásuk elvégzéséhez szükséges eszköz- és feltételrendszer rendelkezésre álljon.

Ugyanakkor az önkormányzati intézményként működő tűzoltóság sorsa a kormány új katasztrófavédelmi koncepciójának értelmében egyelőre kérdéses. Az elmúlt évek ipari és természeti katasztrófáinak növekedő száma miatt a kormány több ponton módosítaná a felkészülés és védekezés szabályait, valamint a katasztrófavédelemről szóló jogszabályokat. A Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslatait tartalmazó koncepció többek között felveti a tűzoltóságok államosításának lehetőségét, így mind a szakmai követelmények, mind a felügyelet és finanszírozás területén megnőhet az állam szerepvállalása. A tűzoltóságot alapjaiban megreformáló jogszabálytervezet már a tavaszi ülésszakon a parlament elé kerül.