Kerti Szandra, Tolna megye egyik legjobbja

Fotó: Molnár Gyula

A Paksi Twirling és Botforgató Kulturális és Sport Egyesület 2000 év őszén alakult Margaréta Mazsorett Csoport névvel, 2004 őszétől elsősorban a twirling sporttal foglalkoznak. A Tolna Megyei Önkormányzat és a Tolna Megyei Sportági Szövetségek Szövetsége twirling sportágban 2010. év egyik legeredményesebb megyei sportolójának a Paksi Twirling és Botforgató Kulturális és Sportegyesület versenyzőjét, Kerti Szandrát választotta. Szandra 14 éves, a Bezerédj Általános Iskola 7. osztályos tanulója.

– Mikor kezdtél sportolni?
– Még a Vörösmarty utcai óvodába jártam, amikor Kalmár Lívia eljött bemutatni a sportágat. Első évben még mazsoretteztem, ötéves korom óta twirlingezek, és hatévesen kezdtem versenyezni. Jelenleg a juniorok között indulok.

– Milyen versenyeken vettél idáig részt?
– Megyei, országos és nemzetközi versenyeken indultam, az első országos versenyemen 3. lettem egyéniben. Csapatban és egyéniben 23-szoros magyar bajnok vagyok, 2009-ben szerepeltem a strassbourgi Eb-n, tavaly Angliában a Sheffieldi Európa Kupán csapatban tizedikek lettünk, én egyéniben 24.

– Milyen egy gyakorlat?
– Különböző szintek vannak. Az A a legnehezebb, a B már könnyebb és így tovább. Egyéniben van kötelező gyakorlat, ahol az előírt elemeket kell bemutatni, a freestyle-ban pedig saját koreográfia van zenére, egy bottal, amiben hat nagyobb dobásnak kell lennie.  Világbajnokságon van két- és hárombotos gyakorlat is.

– Mennyire terjedt el a sport Európában?
– A nemzetközi versenyeken 15-16 ország vesz részt, minden évben van Horvátországban, Szlovéniában és Magyarországon is nemzetközi verseny.

– Mennyit kell edzeni?
– Pénteken két órát, szombaton általában négy órát edzünk; már négy éve Meczker Bettina az edzőm. A twirling mellett ritmikus gimnasztikázom is.

– A következő erőpróbák?
– Márciusban regionális, majd országos versenyünk lesz. Utóbbiról lehet kijutni  a torinói Európa-bajnokságra.