Új arculatot kap a művelődési központ

Fotó: Szaffenauer Ferenc

Egy jól működő közművelődési intézménynek jelentős szerepe van a helyi társadalom szellemi színvonalának alakításában, szögezte le Hefner Erika, akit a képviselő-testület legutóbbi ülésén a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. szakmai igazgatójává választott. A szakember 1988 óta dolgozik közművelődési területen, az első tíz évet éppen abban az intézményben töltötte, aminek most első embere lett. Hefner Erikát talán nem kell bemutatni az olvasóknak. A kulturális terület minden zegzugát ismeri, fontos feladatokat látott el a Városi Művelődési Központban, a Tolna Megyei Önkormányzat Kulturális Intézeténél, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátusnál, amelynek Dél-Dunántúli Regionális Kulturális Koordinációs Irodáját vezeti. Közismertté mégis talán drámapedagógusként vált. Évtizedek óta, hol intézményi keretek között, hol önként vállalt feladatként, színjátszó kört vezet. – Az igazi siker az, hogy növendékeink ma már a film- és színiakadémiákon tanulnak, ott vannak a helyi televízióban, a Fortuna Rádióban, szereplőként, műsorvezetőként közreműködnek a város rendezvényein – fogalmazott Hefner Erika. Ennek a munkának elismeréseként egy éve, március 15-én vehette át a Tisztes Polgár kitüntető címet.

A négydiplomás szakember szeretné a művelődési központ paksiak számára jól ismert, bevált értékként megjelenő elemeit megtartani, de emellett meg kívánja keresni azokat a feladatokat is, amelyeket eddig nem fedett le az intézmény. Újra kívánja pozicionálni a művelődési központot a paksi, a kistérségi és az országos környezetben. A vezetői munkát szolgálatnak tekinti, és azt szeretné, hogy a nonprofit kft. hasonlóképp szolgálja a várost: háttérintézményként, magas szintű szakmai munkával, a városi ünnepségek együttműködő szervezőjeként lássa el kulturális feladatait. Hefner Erika leszögezte: a paksi művelődési központnak megvannak a lehetőségei, hogy több országos szervezet – a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Magyar Drámapedagógiai Társaság – dunántúli bázisintézményéé válhasson, de az új igazgató tervei között szerepel az is, hogy a megújuló cseresznyési erdei iskolát országszerte ismert, jól működő képzési centrummá fejlessze. Hefner Erika elmondta: új arculatot kíván kialakítani az intézménynek, melynek programjait színvonalas, egységes városi programfüzetben hirdeti meg. Elengedhetetlenül szükségesnek tartja a város intézményei közötti összefogást, a korrekt, aktív munkakapcsolatot. Kiemelt célközönség számára a gyermekek és a fiatalok.

– Pedagógusi mivoltom elengedhetetlenné teszi ennek a korosztálynak az intézménybe való becsalogatását, nemcsak az ott zajló programokra, hanem a rendezvények kapcsán a tartalmi munkába is.

Az új vezető hozzátette: – Korunkban felértékelődnek azok a szervezetek és tevékenységek, amelyek a változásokhoz való alkalmazkodásra, a változó világban való eligazodásra képesek. Meggyőződésem, hogy a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. is ezek sorába tartozik. Tapasztalataimat, tudásomat, felkészültségemet itthon, Pakson szeretném kamatoztatni és a város szolgálatába állítani, bízva a jelenlegi jól képzett kollektíva támogatásában.

Hefner Erika drámapedagógiai munkásságával nemrég a TelePaks Paletta című műsora is foglalkozott, az adás itt megtekinthető.