A Magyar Nukleáris Társaság Fukusimáról

Magyar Nukleáris Társaság vezetősége rendkívüli elnökségi ülésen tekintette át a fukusimai atomerőműben kialakult helyzetet. A rendelkezésre álló információk alapján megállapították, hogy a japán atomerőműben kialakult helyzetet egyértelműen a természeti katasztrófák – a Japánban eddig mért legnagyobb földrengés és a rekordméretű cunami – valamint az országos infrastruktúra összeomlása okozta. A láncreakció a földrengésben érintett valamennyi üzemelő atomerőműben automatikusan leállt, így kritikussági baleset – nukleáris robbanás – nem következhetett be, fogalmazott a társaság azt is hozzátéve, hogy egy héttel a földrengést követően stabilizálódni látszik a helyzet a további jelentős kibocsátások nagy valószínűséggel elkerülhetőek. – Köszönhetően annak, hogy az erőmű 20 km-es körzetéből még a radioaktív kibocsátást megelőzően kitelepítették a lakosságot, a lakosság körében nem kell a sugárzás miatt súlyos egészségi következményekkel számolni, Európában – és így Magyarországon – pedig a nagy távolság miatt nem volt és a jövőben sem várható egészségi hatása a Japánban történteknek, húzták alá a Magyar Nukleáris Társaság vezetői. Azt is megjegyezték, hogy Európában jódtablettát bevenni indokolatlan, és az egészségre veszélyes lehet. A paksi atomerőművel kapcsolatban fontosnak tartották hangsúlyozni azt, hogy a létesítmény földrengésbiztonsága nemzetközi összehasonlításban is jónak mondható, köszönhetően többek között az elmúlt évtizedekben végrehajtott biztonságnövelő intézkedéseknek.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az eseményeket szakmai-tudományos szempontok alapján elemezni kell, fel kell deríteni az okokat, és le kell vonni a tanulságokat. A szakemberek hangsúlyozták, hogy hazánkban a következő évtizedekben is szükség van az atomenergia alkalmazására. A paksi atomerőmű nélkül csak nagyobb környezetterhelés mellett és magasabb áron lenne lehetséges a villamosenergia-termelés.

A fiatal nukleáris szakemberek által szerkesztett, rendszeresen frissülő nukleraj.blog.hu oldalon további, részletes információk olvashatóak és a legfrissebb hírek és sugárzási adatok is a rendelkezésre állnak.