Semmi nem szól az üzemidő-hosszabbítás ellen

A munkának tovább kell folynia, semmi ok nincs arra, hogy a jelenlegi feltételek mellett az üzemidő-hosszabbítással kapcsolatos eljárás ne folytatódjék – nyilatkozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán, a paksi atomerőműben tett látogatása során. Az energiaügyekért felelős képviselő hozzátette, a japán események rávilágítottak arra, hogy bizonyos elemeket meg kell vizsgálni, ezért az atomerőmű önként veti alá magát az Európai Unió által elrendelt úgynevezett stressztesztnek.

Fotó: Babai István

Március 23-án Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a paksi atomerőműbe látogatott, hogy megtekintse annak biztonsági és földrengés védelmi berendezéseit. A létesítmény bejárása után a miniszter közös sajtótájékoztatót tartott Rónaky Józseffel, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójával, Baji Csabával, a Magyar Villamos Művek Zrt. igazgatóságának elnökével és Hamvas Istvánnal, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójával. A látogatás során a vállalat vezetése tájékoztatást adott az elmúlt 20 évben kivitelezett fejlesztésekről, a tárcavezető pedig beszámolt azokról a kérdésekről, melyek uniós szintű, illetve más politikai egyeztetéseken felvetődtek és Paks jelenét, jövőjét érinthetik.

Sajnálatos időszerűsége van a találkozónak, ennek ellenére Magyarországon nincs veszély, és semmi olyan fejlemény nem látható, mely során különösebb veszélyhelyzet kialakulhatna a Japánban történt események miatt, szögezte le a nagy médiaérdeklődést kiváltó sajtótájékoztatón Fellegi Tamás. A japán események a magyar energiapolitika alapelvein nem változtatnak, továbbra is prioritás lesz a biztonság, az energiafüggőség csökkentése, a klímavédelemnek megfelelő energiamix megalkotása és a gazdaságosság szempontja.

A japán események rávilágítottak arra, hogy bizonyos elemeket vizsgálni kell, ezért az Európai Unió elrendelte az atomerőművek egységes stressztesztjét (átfogó kockázati és biztonsági elemzés), melynek Paks önkéntesen és haladéktalanul aláveti magát, derült ki a tájékoztatón. Magyarországnak semmi oka nincs arra, hogy ne vegyen részt az ellenőrzésen, hiszen az atomerőmű biztonságával semmi probléma nincsen, Paks jelenleg is megfelel a legmagasabb szintű követelményeknek, hangsúlyozta Fellegi. A vizsgálatnak két lépcsője lesz: először saját hatáskörben, saját normák szerint történik, majd ez kiegészül a nemzetközi elvárásokkal. Erre a nyár vagy az ősz folyamán kerülhet sor attól függően, hogy a különböző szervezetek és tagállamok milyen sebességgel tudják meghatározni azokat a szempontokat, melyek alapján a vizsgálat majd lezajlik.

Paks számára két tényezőt illetően is fontos az ellenőrzés eredménye: az üzemidő-hosszabbítás (üh) és a bővítés miatt, utóbbiról még nem született döntés, de előkészítését határozott többséggel támogatta az országgyűlés. Az üh hosszú ideje tartó eljárási folyamat, mely meghatározott rendben halad. A program megfelel az uniós standardoknak és a legmagasabb szintű biztonsági előírásoknak, de a Japánban történtek tanulságai már ebben a projektben is érvényre fognak jutni, nyilatkozta a miniszter.

Meg kell vizsgálni Paks működését, biztonságát és azokat a körülményeket, melyek alapvetően befolyásolják a létesítmény üzembiztonságát, a hazai specifikus és földrajzi adottságokat, valamint azt, hogy hosszútávon mennyire lehet építeni Magyarországon az atomenergiára, mondta Fellegi. Ugyanakkor a miniszter leszögezte, a munkának tovább kell folynia, semmi ok nincs arra, hogy a jelenlegi feltételek mellett az üzemidő-hosszabbítással kapcsolatos eljárás ne folytatódjék. A tárcavezető hangsúlyozta, folyamatosan tartani kell a legmagasabb színvonalat, a tanulságokat be kell építeni a hazai gyakorlatba, ezt az OAH ellenőrizni is fogja, mert a biztonság soha nem tekinthető statikus állapotnak.

Hozzátette, a magyar helyzet és feltételek nem indokolják azt, hogy az atomenergiát ki kellene vonni az energiarendszerből. Az energiapolitika nemzeti hatáskör, hiszen azt az országok saját földrajzi adottságaik alapján dolgozzák ki (ebben, a magyar kormány 2030 utánra vonatkozó tervezete szerint jelentős helyet kapnak a megújuló energiaforrások is), ugyanakkor az ellenőrzések minden tagországban egységes irányelvek alapján zajlanak majd, melyet az unió energiaügyi ülésein dolgoznak ki a tagországok.

Fellegi Tamás hangsúlyozta, a biztonság politikai és társadalmi kérdés is, melyet a személyzet folyamatos fejlesztésével és olyan technológiák alkalmazásával lehet garantálni, melyek minimálisra csökkentik az emberi hibalehetőségeket. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója hozzátette, váratlan eseményeket illetően a személyzet felkészítését szigorúan veszi a paksi atomerőmű, ahol szimulátor (a blokkvezénylő mása) is segíti az üzemzavari helyzetekre való felkészülést, továbbá a karbantartó gyakorlóközpont a javítási és elhárítási tevékenységeket.