Környezettudatosságra nevel a társasjáték

Bemutatták a nagyközönségnek az első paksi társasjátékot és Farkas Sándor „Paks határának védett növényei” című könyvét. A szelektív hulladékgyűjtést és a környezettudatos gondolkodást népszerűsítő játékot az önkormányzat támogatásának köszönhetően valamennyi általános iskolában megismerhetik és használhatják a gyerekek, a paksi botanikus könyve a városházán vásárolható meg.

A társasjáték kapcsolódik a negyedik éve működő Zöld Tódor programhoz, amely a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítését tűzte zászlajára, és azt, hogy némi odafigyeléssel kevesebb szemetet termeljünk. Egyúttal szorosan összefonódik a Cseresznyéskert Erdei Iskola projekttel is, hiszen az ötletgazda, az Ökocsiga Játszóházat működtető Sáfrány Szilvia részt vett az erdeiiskola-program előkészítésében és a taneszközök kitalálásában – tájékoztatott Tell Edit. Az alpolgármester elmondta: ennek a közös munkának az egyik eredménye a különleges paksi társasjáték, amelyet az önkormányzat valamennyi paksi, pusztahencsei és németkéri általános iskolába eljuttat, és a testvértelepülések diákjai is megismerhetik. A társasjáték azt a tudást mélyíti el, amelyet a Zöld Tódor program során az előadások alkalmával, illetve a munkafüzetek feldolgozása során szereztek meg a gyerekek, megjelennek rajta Paks jellegzetes épületei, körbe a játékmező pedig a környezettudatos magatartást népszerűsíti – tudtuk meg Sáfrány Szilviától. Az önkormányzat a jövőben szeretné népszerűsíteni és mindenki számára elérhetővé tenni az első paksi társasjátékot és tervezik a játék hasonló tematikára épülő helytörténeti átdolgozását is.

A játék a városházán tartott bemutatójával egy időben egy régi-új kiadványt is kezébe vehetett a közönség. Farkas Sándor botanikus, természetfotós „Paks határának védett növényei” című könyvének új kiadását. A kiadványt lapozgatva káprázatos növényvilág tárul elénk, ahol fotók és a részletes leírások segítenek a jól vagy kevésbé ismert növények beazonosításában. Az első kiadás 1999-ben jelent meg, 44 védett növényfajt ismertetve, a mostani kiadványban már 74 fajt tárgyal és mutat be a szerző. A jelentős számszerű változás egyrészt annak köszönhető, hogy időközben történtek védetté nyilvánítások, illetve a paksi botanikus kutatásokat végzett az általa eddig mellőzött területen is: így például, feltérképezte az atomerőműtől északkeletre fekvő részt, a dunaszentgyörgyi láperdő természetvédelmi területet is. A könyv a város önkormányzatának kiadásában ezer példányban látott napvilágot. A kiadvány 800 forintos áron a városházán vásárolható meg.