Írásjel – 21 éves nő

A kézírás készítője 21 éves nő. Levelében személyiségének általános jellemzőiről kérdezte Fodor Gabriella grafológust.

Számos írásjegye – váltakozó dőlés, néhol nehezen olvasható írás, befelé csavarodó o betűk – arra utal, hogy jelenleg keresi önmagát és a helyét a világban, és ez belső bizonytalanságot, érzelmi és hangulatingadozásokat eredményez nála. Úgy tűnik, folyamatosan „úton van”, és ez sok energiáját emészti fel. Ebből fakadóan néha kevésbé tudja működtetni kontrollját, esetenként figyelmetlen.

Gondolkodását, tevékenységeit, életvitelét a gyorsaság, a dinamizmus, olykor a hajszoltság jellemzi. Fontos számára, hogy minél változatosabb és eseménydúsabb életet éljen, folyamatosan keresi az új élményeket, benne van szinte mindenben, ami kalandot, izgalmat hozhat az életébe. Erre az alsó hurkok formájából és méretéből következtettem (j, g, y), valamint a rajzaiban megjelenő csavarodó formák is erre utalhatnak. Elsősorban az ösztönök területén, például sportban, egyéb mozgásban, természetszeretetben, szexualitásban igaz mindez. Az így szerzett tapasztalatok, élmények lezárása, megtartása nem kap nagy hangsúlyt, inkább az átélés, a megélés a fontos.

Hajlamos befelé fordulásra, esetenként önmarcangolásra is, elégedetlen önmagával. Gyakran ábrándozik, fantáziája, képzelőereje jól működik. Ez tevékenységeiben is megmutatkozik kreativitás formájában.

A felelősséggel járó döntések meghozatalában még legtöbbször bizonytalan, külső irányításra szorul.

Levelében írta, hogy korábban nagyobb betűkkel és „hurkásabban”, azaz több hurokkal írt.  A nagybetűs írás gyakori azoknál, akik pozitív énképpel rendelkeznek, vagy ha túl nagy a betű, akkor túlzott önértékeléssel. De utalhat sok egyéb dologra is, például határozottságra, erős akaratra, dominanciaigényre stb. Az írásjegyek mindig csak a többivel egybevetve értelmezhetők. A hurok elemzéséből következtetni tudunk az író személy élmény utáni igényére, az élmény átélésének, feldolgozásának képességére, valamint az élmény kifejezésére.  Ha több bezárt és sértetlen, ép hurok volt az írásában, az azt jelenti, hogy élményeit harmonikusabban élte meg.

Felső hurkai a h, k, l, f betűkben még most is sok helyen nagyok, sőt pluszhurkok is megjelennek a d betűben, ez arra utal, hogy szellemi téren is rendkívül nyitott az új információkra, fontos számára a tanulás. Mentális képességei kiemelkedőek. Tudása nem marad meg az elméleti tudás szintjén, hanem szervesen beépíti a gyakorlatba, mindennapjaiba is.

Összefoglalva: Ahogy levelében utalt rá, ő maga is érzi, hogy jelenlegi lelkiállapota nem igazán kiegyensúlyozott. Ennek hátterében a folyamatos tervezgetés és keresgélés állhat (ami kíváncsiságából és életkorából is fakadhat), valamint az aktuális fizikai és lelki fáradtság.  Intelligens és fiatal ember lévén képes túllendíteni magát ezen a helyzeten.