Írásjel – Reális önkép

A kézírás készítője, 34 éves nő „Kökény” jeligével küldte levelét. Egy álláspályázatra benyújtott motivációs levele alapján kérdezte Fodor Gabriella grafológust arról, hogy mennyire rendelkezik reális énképpel. Motivációs levelében a következő tulajdonságait emelte ki: kitartó, lelkiismeretes, segítőkész, precíz, önálló feladatmegoldásra alkalmas, kreatív, rugalmas, józan gondolkodású, tanulásra nyitott.

Megfelelő motivációval, energiakészlettel, akarattal és önfegyelemmel rendelkezik ahhoz, hogy feladatait kitartóan és lelkiismeretesen végrehajtsa. Feladatait szereti kellőképpen átgondolni, nem sajnálja az időt a tervezésre. Írástempójából arra következtethetünk, hogy kivitelezésben lendületes és gyors, de jól beosztja az energiáit.

A precizitás nem a legnagyobb erőssége, bár törekszik és képes is rá, talán nem igazán a tökéletes pontosságot és erős normakövetést igénylő munkakör való neki, sokkal inkább azok a területek, ahol bár adott szabályok keretei között, ám szabadságát, az egyéni megoldások lehetőségét is megtartva tevékenykedhet.

Látszólag erős önbizalommal rendelkezik, de sokszor elégedetlen önmagával. Fontos számára az önérvényesítés, makacsságra is hajlamos. Dominanciaigény jellemzi. Megszólítása és aláírása is arra utal, hogy igyekszik jó benyomást kelteni másokban, ezért még akár szerepjátszásra is kész. Nem mindig az igazi arcát mutatja. Írása alapján erős a társas kötődési igénye, szociábilis ember. Kész segíteni másoknak, ám saját érdekeinek szem előtt tartásával. Nem hagyja, hogy kihasználják.

Nyitott az új ismeretekre, írásában például a hosszú felső hurkok (l, k betűkben) szellemi érdeklődéséről tanúskodnak. Eredeti észjárás, ötletesség, jó kombinációs képesség jellemzi – erre többek közt az összekötött és a következő betűbe bekötött ékezetek utalnak. Gondolatai rendezettek, képes jól átlátni az új helyzeteket. Rugalmasan, de nem felületesen vagy felelőtlenül kezeli a problémákat. Döntéseiben a racionalitás erősebben hat, mint az ösztönök és az érzelmek.

Összefoglalva tehát megállapítható, hogy a kézírás készítőjének önmagáról alkotott képe és az írásának elemzéséből adódó személyiségkép nagyban egybevág, tehát alapvetően reális énképpel rendelkezik.