Hamvas István a Műegyetem díszpolgára

Fotó: Kövi Gergő

Elsőként Habsburg György, tavaly Demján Sándor, idén a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, Hamvas István kapta meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem díszpolgári címét. A kitüntetést dr. Péceli Gábor rektor, a szenátus nyilvános, ünnepi ülésén adta át szombaton délelőtt.

Dr. Makai Mihály, a természettudományi kar dékán-helyettese előterjesztésében kitért arra, hogy Hamvas István évtizedek óta ápol szoros szakmai kapcsolatot az egyetemmel, nagy szakmai tudású és a biztonságot mindenek fölé helyező szakember. Dr. Péceli Gábor rektor, aki a díszpolgári oklevelet átadta, elmondta, hogy olyanoknak ítélik ezt a kitüntetést, akik tevékenysége országos szinten meghatározó, és jelentős kapcsolatai vannak a Műegyetemmel. A díszpolgárok szerepe, hogy hirdessék, a Műegyetem a gazdaság és kreatív alkotó munka utánpótlásának meghatározó bázisa, és az itteni szakembereknek szüksége van országnak,világnak – húzta alá. Kiemelte, hogy a természettudományi kar egyik meghatározó intézménye a Nukleáris Technikai Intézet és a tanreaktor, mely a képzésen túl fontos laboratóriumi hátteret képez a paksi atomerőmű számára. Az, hogy Hamvas Istvánt díszpolgári címmel tüntették ki, üzenet az ország felé a tekintetben is, hogy a Japánban történt baleset után még szorosabbá kell fűzni a nukleáris szakma együttműködését, mondta. Szavait azzal zárta, hogy reményei szerint a náluk képzett mérnökök sikeresen fognak közreműködni az atomerőmű további életében, azaz az élettartam hosszabbítási programban és az új blokkok építésében.

– Nagy megtiszteltetés – fogalmazott az elismerés kapcsán Hamvas István. Mint mondta, számos területen szoros és kölcsönös az együttműködés. Ennek köszönhető a nukleáris társadalom összetartása, együtt maradása, ez teszi a szakmát erőssé. A kapcsolat szerteágazó, és elsősorban a nukleáris technikai intézetre épül, hiszen ugyanazzal a szakmai kérdéskörrel foglalkozik, mint a paksi atomerőmű, erősítette meg. Több feladatot – így például a teljesítménynövelést – együtt old meg a nukleáris szakma, ezért a sikerben is osztozni kell, hangsúlyozta.