Lengyel győzelem a sakkversenyen

Radoslaw Wojtaszek győzött a városunkban rendezett IX. Marx György sakk emlékversenyen. A lengyel játékos a hétfői, utolsó fordulóban remizett az izraeli Ilia Smirinnel, így nyolc  ponttal végzett az élen. Smirin és Berkes Ferenc 6,5-6,5 ponttal lett második helyezett. A nők versenyében az orosz Alina Kashlinskaya győzedelmeskedett, a második helyen Mádl Ildikó és az örmény Lilit Mkrtchian végzett 6-6 ponttal az Erzsébet Nagy Szállodában rendezett megmérettetésen.

Fotó: Molnár Gyula

A fiatal, 24 éves lengyel Radoslaw Wojtaszek idén tört be a világ élvonalába. A franciaországi Aix-les-Bans vároban rendezett 2011-es Európa bajnokságon az orosz Potykin mögött és a bronzérmes Polgár Judit előtt szerezte meg az ezüstérmet. Első jelentős eredményei közé tartozik az U18 EB és VB megnyerése 2004-ben. A kétszeres lengyel bajnok elemzői képességeire az indai világbajnok, Anand is felfigyelt, aki meghívta hivatalos segítőjének a 2008-as Kramnyik elleni és 2010-es Topalov elleni világbajnoki döntő mérkőzéseire. A tavalyi olimpián már az első táblán játszott a lengyel csapatban.

Az ifjú orosz Alina Kashlinskaya hétévesen kezdett el sakkozni 13 évesen már női nemzetközi mester, míg tizenöt évesen, legfiatalabb európaiként, megszerezte a női nagymesteri címet. A fiatal tehetségre a válogatottnál is felfigyeltek. A legutóbbi olimpián a rendező Oroszország több csapatot is indíthatott. Alina az ifjúsági csapat tagjaként saját tábláján a második legjobb eredményt érte el.

Forrás: www.ase.hu

Mkrtchian