Módosították az atomtörvényt

Az atomenergiáról, valamint a fegyveres biztonsági őrségről szóló törvényt hétfőn fogadta el a parlament. A módosítások eredményeként erősödik az Országos Atomenergia Hivatal szerepe, a jövőben újrahasznosíthatják a kiégett fűtőelemeket, illetve szigorúbbá vált a nukleáris létesítmények őrzésével kapcsolatos szabályozás, tájékoztatott a Magyar Távirati Iroda.

A módosított törvényben nagyobb hangsúlyt kap a hatóság ellenőrző szerepe. Ugyanakkor a nukleáris létesítmények vezetőinek döntési szabadsága bővül. Az engedélyezés a korábbi többlépcsős helyett egyetlen eljárás lesz, és csak azokhoz az átalakítási tevékenységekhez lesz szükség hatósági engedélyre, amelyek működő üzembe való beavatkozást igényelnek.

A jövőben azokon a településeken, ahol nukleáris létesítmények vannak, illetve az ezek szomszédságában lévő települések által létrehozott önkormányzati társulások a Nukleáris Pénzügyi Alapból területfejlesztésre már nem kaphatnak pénzt, de településfejlesztési célra igen, és az alapból finanszírozhatják a tájékoztatást, valamint a veszélyhelyzet megelőzésének költségeit.

A módosítással a nukleáris biztonság területén megkívánt kiemelt szintű szakmai tudás előzetes értékelését független, szakmai testület, a Magyar Mérnöki Kamara végzi – derül ki a javaslatból. A törvény szigorúbb állóképességi feltételeket szab a nukleáris létesítmények fizikai őrzésében résztvevők számára, és lehetővé teszi az eddigieknél hatékonyabb elektronikus megfigyelő rendszer bevezetését.

A nemzeti fejlesztési miniszter indítványának kétharmados többséget igénylő részét 238 igen szavazattal, 51 ellenében, míg az egyszerű többséget igénylő paragrafusokat 313 igen szavazattal, 11 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés. A képviselők a törvény sürgős kihirdetését is kérték az államfőtől.

A jogszabály részben előkészület az új atomerőmű-projekthez azzal, hogy az épülő nukleáris létesítményekre is kiterjeszti a felügyeleti díj megfizetését.

Az atomerőmű kiégett fűtőelemeinek újrahasznosításának lehetőségét is tartalmazza az új változat. Erről Bencsik János, a nemzeti fejlesztési minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára korábban az MTI-nek azt mondta, Magyarországon ez még nem aktuális.