Éles '48-as gránátokat találtak Lussoniumban

Négy, 1848-as szabadságharc idejéből származó ágyúgolyó, más néven gránát került elő a földből Lussoniumban. Hármat még pénteken, egyet hétfőn találtak a római kori romkert területén. A Városi Múzeum munkatársai tereprendezés közben bukkantak rá a robbanószerkezetekre.

Fotó: Kövi Gergő

Kiss Henrik, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred törzsőrmestere arról számolt be, hogy a pénteken talált három gránát közül kettőben nem volt töltet, ezeket a múzeumnak adták. Egyet elszállítottak, csakúgy, mint a hétfőn talált ágyúgolyót. Mindkettőt felrobbantották.

Ököl nagyságú fémgolyókról van szó, amelynek üreges a belseje. Ebben van a feketelőpor.

–  Nagyon érzékeny, tűzre, szikrára felrobbanhat – vázolta Kiss Henrik. Mint mondta, 20-30 méteres sugarú körben okozhatnak sérülést a repeszek. A dunakömlődi Sánchegyen találtak közül azok, amelyekben volt töltet, szállítható állapotban voltak, ezért nem a helyszínen robbantották fel azokat. A megsemmisítésnek ez a módja nagy körültekintést, sok biztonsági intézkedést igényel, tette hozzá a tűzszerész. Azt is elmondta, hogy leggyakrabban világháborús – különösen a második világháborúból származó – robbanószerkezetek kerülnek elő, 1848-as gránátot ritkán találnak.