Jónak bizonyult az erőmű védettsége

Semmilyen azonnali beavatkozásra nincs szükség a paksi atomerőműben a fukushimai tapasztalatok alapján. Az eddigi elemzések szerint a védelmi rendszer jól vizsgázott, a létesítmény blokkjai megfelelnek a nemzetközileg elfogadott, a hazai hatóságok által előírt követelményeknek, beleértve az esetleges belső és külső hatásokkal szembeni védettség kritériumait is, közölte Mittler István annak kapcsán, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. az előírt határidőre benyújtotta a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) előrehaladásáról szóló jelentést a nukleáris hatóságnak. Az Országos Atomenergia Hivatal számára a végleges jelentést október 31-ig kell elküldeni.

Mittler István tájékoztatása szerint a paksi atomerőmű védettsége jónak bizonyult a feltételezett kulcseseményekkel, különböző veszélyekkel szemben, ezért nincs szüksége halaszthatatlan intézkedésekre, de a meglévők mellett további műszaki lehetőségek is kínálkoznak a védettség fokozására rendkívül kis valószínűségű, de esetleg jelentősebb terheléseket eredményező hatásokkal vagy azok következményeivel szemben. Az erre vonatkozó teendőket a végleges jelentésben határozzák meg.

Vizsgálták földrengés, árvíz, áramkimaradás esetleges hatásait, a szükséges teendőket. Eszerint földrengések ellen megfelelő védelemmel rendelkezik az erőmű, ebben a helyzetben is biztosított a reaktor leállítása és lehűtése. Árvízveszélyre a fekvése miatt nem kell számolni, a Duna – ritkán bekövetkező –, rendkívül alacsony vízszint kezelésére pedig megfelelő műszaki felkészültséggel rendelkezik a létesítmény. Az elemzések szerint áramkimaradás esetén a blokkok leállítására és hűtésére is felkészültek Pakson. Az extrém meteorológiai helyzetekkel kapcsolatos védettséget és a telephely talajszilárdságát a következőkben vizsgálják.

A CBF, azaz „stressz-teszt” lefolytatását a földrengés, illetve szökőár nyomán történt fukusimai reaktorbaleset-sorozat hatására áprilisban határozták el az európai országok. Célja, hogy különféle elemzésekkel kimutassák, hogy a reaktorok milyen hatásokat viselnének el, és a különböző szélsőséges események hatásait hogyan lehet kivédeni. Hamvas István vezérigazgató azt követően, hogy május 2-án az Országos Atomenergia Hivataltól átvették a vizsgálathoz szükséges dokumentációt, kifejtette, hogy nincs szó arról, hogy extrém hatások alá vetik az atomerőmű berendezéseit. Különféle elemzésekkel igazolják azt, hogy különböző hatásokat és azok következményeit képes-e a létesítmény kivédeni.

A vizsgálat a nyilvánosság bevonásával zajlik, annak előrehaladásáról nem régiben a térség polgármesterei számára tartott beszámolót Hamvas István, az OAH számára elküldött jelentés pedig bárki számára elérhető az atomerőmű honlapján.