Több ezer fesztiválozót érdekelt az atomerőmű

Több tízezer vendég fordult meg a Magyar Villamos Művek különleges kiállításán, melyet idén nyáron az ország három legnagyobb könnyűzenei fesztiválján rendeztek meg a szervezők. Az „Energiasziget” standjához ellátogatók 90 százaléka azért tért be az interaktív kiállításra, hogy közelebbről is megismerje a paksi atomerőmű működését.

A tárlat egyik legfőbb célja volt, hogy a fiatalok kézzelfogható tájékoztatást kapjanak az üzemidő-hosszabbítás és bővítés biztonságos és gazdaságos megvalósításáról, illetve megismerkedhessenek az ország szén-dioxid-kibocsátás nélkül előállított energiájával, olvasható az MVM honlapján. Az interaktív kamion leglátványosabb eleme egy valósághű vezérlőpult volt, melynek segítségével a látogatók maguk is megtapasztalhatták, többek között hogyan nő az áram ára és az energiarendszer széndioxid-kibocsátása, ha virtuálisan csökkentik a szimulált atomerőmű teljesítményét. Az érdeklődők körében óriási sikert arattak a mobiltöltős kerékpárok is, melyekkel a VOLT, a Balaton Sound és a Sziget fesztiválon összesen kilencezer kilométert tettek meg. A lelkes fesztiválozók ezzel a környezetbarát energiafelhasználással épp Tokióig biciklizhettek volna.

Ugyanakkor nem csupán a fesztiválozók érezték jól magukat az MVM standján, több különleges vendég is ellátogatott az alternatív kiállítótérre. Az idei nemzetközi kupasorozatban legtovább jutott magyar labdarúgócsapat, az MVM Paks két játékosa, Éger László és Böde Dániel is tárlatvezetést tartottak az atomerőmű kamionjában, emellett Kovács Antal olimpiai bajnok dzsúdós is részt vett a programon, aki a legnagyobb természetességgel beszélt az erőművet szimuláló játékról, hiszen ő is a paksi létesítményben dolgozik tanácsadóként. „Tudatos energiafelhasználás terén szeretnénk segíteni a jövő nemzedékének, és arról adunk képet, hogyan is zajlik az energiatermelés. A mai fiataloknak a villamosenergia annyira triviális dolog, mint a napfény. Nem nagyon gondolkodnak el, hogy ez honnan is jön. Én tavaly az atomenergiából doktoráltam, úgyhogy igazán testhezálló feladat volt számomra a tárlatvezetés” – mondta Kovács Anti.