Támfal épül a Gárdonyi kilátó alatt

Háromszázmillió forintos partfal-stabilizáció kezdődik Pakson a Deák utcában európai uniós támogatásból. A kivitelezésre a közbeszerzési eljárásban nyertes Alisca Bau Építőipari Zrt.-vel kötött szerződést a paksi önkormányzat. A cég a Gárdonyi kilátó tövében több mint 150 méter hosszúságban épít támfalat 2012 áprilisáig. A beruházáshoz a paksi önkormányzat több mint 290 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Dél-Dunántúli Regionális Operatív Program keretében. Az összeg a költségek 85 százalékát fedezi.

A közbeszerzési eljárásban nyertes Alisca Bau Zrt. a Deák Ferenc utca 28-42. számú házak mögött épít támfalat, amelynek magassága egyes helyeken az 5,5 métert is eléri. A munkálatok során – ahol szükséges – lebontják az érintett házak mögötti melléképületeket. Ezeket az építkezés befejeztével visszaépítik, az igénybe vett területeket pedig eredeti állapotukba visszaállítják. A lakókkal már a tervezés és engedélyezés során is egyeztetett a paksi önkormányzat, és így lesz ez a kivitelezés folyamán is. Korcsmár István, az Alisca Bau Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy több helyszínen – köztük Dunaszekcsőn – is végeznek hasonló munkát. A paksi műszakilag nem jelent a szokásosnál komolyabb kihívást, de a külső körülmények befolyásolják a munkát. Ilyen az időjárás, illetve az, hogy a kivitelezés egy része régészeti felügyelet zajlik majd. – Ha leletmentést kell végezni, az befolyásolja az ütemezést – fogalmazott a cégvezető hozzátéve, hogy a 2012 áprilisi határidőt ennek ellenére tartják.

Hum Ferenc, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője a részleteket illetően elmondta, hogy a szögtámfal magassága 2,5-5,5 méter között lesz, a felette lévő rézsűt gerendarács-hálózattal rögzítik és talajhorgonyokkal erősítik meg. Hozzáfűzte, a beruházás a Gárdonyi kilátó átépítését nem tartalmazza.