Megszűnhet az építési tilalom Csámpán

Napirenden van az atomerőmű körüli biztonsági övezet határainak módosítása, ami Csámpa jövője szempontjából fontos tényező lehet, hiszen a biztonsági övezeten belül egyéb korlátozások mellett telekkialakítási és építési tilalom van érvényben. A nukleáris létesítmények és a radioaktívhulladék-tároló biztonsági övezetéről szóló kormányrendelet-tervezet az eddigi három kilométer helyett ötszáz méter sugarú zónát ír elő. Ez az eddigi maximális határérték helyett a kötelező minimális távolságot jelenti.

A kormany.hu portálon olvasható tervezet kiemeli, hogy a szemléletváltás nem csökkenti a nukleáris biztonságot, hiszen az évtizedes méréseken alapuló vizsgálatok igazolják, hogy a biztonságiövezet-távolságok egyáltalán nem jelentenek sugárvédelmi kockázatot. Az üzemeltetés tapasztalatai azt mutatják, hogy a biztonsági övezet határánál folyamatosan tartózkodó személy számára előírt sugárterhelési korlátot már az üzemi területen sem lépik túl. Az előterjesztés arra is kitér, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. által végrehajtott fejlesztések, a szigorú sugár-egészségügyi szabályoknak való megfelelés, az elkészített végleges biztonsági jelentések is alátámasztják: a lakosságnak a nukleáris létesítményekből származó radioaktív sugárzástól való védelme nem indokolja a háromezer méteres biztonsági övezet fenntartását. Ezt egyébként nemzetközi tapasztalatok is alátámasztják.

Míg az atomerőműveknél 3 km-ről 500 méterre, addig a felszíni és felszín alatti radioaktívhulladék-tárolók esetében az eddigi maximális 500 méteres határértéket 100 méterre kívánják csökkenteni. A kutatóreaktorok esetében marad a 100 méteres határ.