Mit nézzünk a hétvégén?

Szeptember 30-án 19 órakor az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló című amerikai akciófilmet vetítik a művelődési központ színháztermében. A történet szerint a sztori főszereplője, Steve Rogers a nagy világválság alatt született egy szegény család gyengécske fiaként. A II. világháború kitörésekor úgy döntött, beáll a seregbe, de törékeny testalkata és egészsége miatt elutasították a felvételi kérelmét, ám a család egy régi ismerőse, Chester Phillips tábornok megoldást kínál számára: egy szigorúan titkos kísérletben vehet részt, ami Operation: Rebirth fedőnéven zajlik. Néhány teszt után beadnak neki egy “szuperkatona” szérumot, és “vita-rays” sugarakkal kezdik el bombázni, Roger fizikuma pedig gyökeresen átalakul: a legtökéletesebb testfelépítésre tesz szert, amit csak ember elérhet. Három hónappal később megkapja első küldetését, immár mint Amerika Kapitány. Elpusztíthatatlan pajzsával és újonnan szerzett harcászati szakértelmével Amerika Kapitány méltó ellenfele lesz minden gonosznak.

1975 óta október elsején a világ minden pontján különös figyelmet szentelnek a zenének, ugyanis Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére ezen a napon, méghozzá idén 36. alkalommal ünnepeljük a zene világnapját. A jeles esemény alkalmából október elsején a paksi Pro Artis művészetoktatási intézmény tanárai is koncertet adnak az evangélikus templomban. A szombaton 19 órakor kezdődő hangversenyre a belépés díjtalan.

Október elsején 9 órától a Diana Lövészklub biritói lőtéren kilencedik alkalommal rendez pisztoly emlék lőversenyt és bográcsétel főzőversenyt az IPA. A főzőversenyhez alapanyagként szarvashút adnak a szervezők, egyéb alapanyagokat és segédanyagokat a nevezőknek kell biztosítania. Az ételeket, melyek a verseny végén öt fős neves zsűri előtt méretnek meg, 20 főre kell elkészíteni.

A Magyar Olvasótársaság azzal a kezdeményezéssel állt elő 2005-ben, hogy a népmesék fennmaradása érdekében Benedek Elek születésnapját, szeptember 30-át a népmese napjaként tiszteljük. Azóta ezen a napon minden évben a meséké a főszerep, ehhez a programhoz csatlakozva a paksi Pákolitz István Városi Könyvtár is programot szervezett a gyerekeknek:a  gyermekkönyvtárban délután kettőtől várják az ovisokat sok játékkal és mesével.