Az ellenőrzés életet menthet

Bár a szép időnek köszönhetően későn köszöntött be a nyirkos és hideg ősz, október 10-én Pakson is elindította a fűtést a Dunacenter Therm Kft. mind a lakossági, mind a közületi fogyasztóknál. A napokban a családi házak többségénél is bekerültek az első fahasábok a kazánba vagy kandallóba, a fűtési szezon elején azonban érdemes ellenőriztetni az addig szunnyadó tüzelőberendezéseket, kéményeket.

Fotó: Szaffenauer Ferenc

Pakson a Caminus Kft. végzi a tüzeléstechnikai szolgáltatást, azaz egyebek mellett a kémények felülvizsgálatát és tisztítását. A cég Tolna megye teljes területén, valamint Dunaújvárosban felel a kéményseprő-mesteri feladatokért, munkájukat belügyminisztériumi rendelet szabályozza. Feladataik közé tartozik a füstjáratok átjárhatóságának vizsgálata, dugulások és szűkületek elhárítása, a kémények állapotának vizsgálata, valamint az égéstermékek esetleges visszaszivárgásának kiszűrése. A lakosság jelentős része együttműködő a kémények kötelező ellenőrzésekor. Gázfűtés esetén évente egyszer, szilárd tüzelésű rendszerek esetén kétszer ellenőriznek kötelező jelleggel. A lakosság biztonsága érdekében kiemelkedően fontos, hogy az ingatlantulajdonosok lehetővé tegyék a munkálatok időszerű elvégzését, mondta el lapunknak Huszár Tibor ügyvezető. Az ügyfelek azonban nem csupán a kötelező ellenőrzések kapcsán támaszkodhatnak a kéményseprők szakértelmére. A tüzelési mód megváltoztatásakor legtöbb esetben szükség van a kémény átalakítására, nem csupán a vegyes tüzelésre való átállás kapcsán, hanem az új típusú, úgynevezett turbós gázkészülékek beszerelésekor is. Ilyenkor a szakemberek hozzáértésére kell támaszkodni, mert a kalózbekötés nagy veszélyt jelenthet a lakókra nézve.

Az éves közszolgáltatási munkák ütemezését előre közzéteszik, az ellenőrzések díja pedig nem haladja meg kéményenként az 1500 forintot, mégis előfordul, hogy a kéményseprők nem nyernek bebocsátást a házakba. Bár a kéménytisztítás valóban némi kényelmetlenséggel és kosszal jár, de ha a tulajdonos nem járul hozzá a munkavégzéshez, saját és családja biztonságát veszélyezteti. Eltömődött füstjáratok esetén ugyanis nagy a veszélye a mérgezésnek, emellett keletkezhetnek lakástüzek, vagy meggyulladhatnak a kéményben lerakódott anyagok is. Tavaly néhány nappal karácsony előtt négy ember életét követelte Pakson a fűtési rendszer, illetve a kémények szakszerűtlen használata. A házba visszaáramló mérges gáz pár óra alatt egy teljes családot ölt meg. A Caminus Tüzeléstechnikai Kft. helyszíni vizsgálata alapján kiderült, a tulajdonos engedély nélkül vezette be a gázkéménybe a szilárd tüzelésű kazán füstcsövét, ennek következtében a kéményben keletkezett korom eltömítette a nyílást, a szén-monoxid pedig visszaáramlott a lakásba. Huszár Tibor ez eset kapcsán is kiemelte, a füstjáratok átjárhatóságának ellenőrzését és a tüzelési mód megváltoztatását minden esetben szakemberek hozzáértésére kell bízni.