Stressz-teszt: megfelelő az atomerőmű védettsége

Azonnali beavatkozást nem tesznek szükségessé a paksi atomerőműben a határidőre, azaz október 31-re benyújtott célzott biztonsági felülvizsgálat (cbf) eredményei, közölte Mittler István, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója csütörtökön. Az Európai Bizottság felkérésének eleget téve Magyarországon is lezajlott az atomerőmű ún. stressz-tesztje. A létesítmény május 2-án kapta meg az Országos Atomenergia Hivataltól azt a dokumentációt, amelynek alapján a tesztet el kellett végeznie, ennek végleges jelentését küldte meg a szakhatóságnak október 31-i határidőig. A fukushimai eset hatására elrendelt vizsgálat eredménye alapján kijelenthető, hogy a paksi atomerőmű ellenálló képessége megfelelő a feltételezett kulcseseményekkel, külső veszélyeztető tényezőkkel szemben, így azonnali beavatkozásra nincs szükség, áll a kommunikációs igazgató közleményében.

Az atomerőmű által összeállított végleges jelentés főbb megállapításai között szerepel, hogy az erőmű megfelelő védelemmel rendelkezik a földrengések ellen, a Duna áradása a telephelyet – annak magasabb elhelyezkedése és kialakítása miatt – nem veszélyezteti, és a folyó rendkívül alacsony vízszintjének bekövetkeztét az erőmű megfelelő műszaki felkészültséggel, biztonságosan kezelni tudja. A vizsgált meteorológiai eredetű extrém esetek nem okozhatnak számottevő kárt a létesítményben. Az elemzés kitért az áramellátás és a hűtővíz-ellátás esetleges pótlására is. E szerint az áramellátás vagy hűtővíz-ellátás kimaradása esetére a reaktorok hűtéséhez a rendelkezésre álló tartalékok elegendőek.

Ugyanakkor az atomerőmű a cbf jelentésében további javító intézkedésekre is tesz javaslatot.  Ezek közé tartozik a földrengésre eddig nem minősített, közvetlen biztonsági funkcióval nem rendelkező épületek minősítése és szükség szerinti megerősítése, a rendelkezésre álló tartalékok növelése és a meglévő helyreállítási lehetőségek hatékonyabb kihasználása érdekében a kezelési utasítások módosítása, további, nagyobb teljesítményű dízelgenerátorok telepítése, valamint alternatív hűtővíz-utánpótlási lehetőségek biztosítása. A javító intézkedések megvalósítását követően a villamos betáplálás és a végső hőelnyelő tartós elvesztése csaknem lehetetlenné válik, a súlyos balesetek esélye pedig még a jelenlegi rendkívül kis értékhez képest is tovább csökken.