Több mint 400 millióról döntöttek

Alapítása óta első ízben döntött támogatások odaítéléséről az atomerőmű Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványa. Az ülést pénteken délelőtt Szedresben tartották. Az idén tavasszal létrehozott szervezethez a júniusban meghirdetett pályázatra átgondolt, alaposan előkészített, jó elképzeléseket tartalmazó igények érkeztek, fogalmazott Kováts Balázs, aki szakértőként segíti a kuratórium munkáját. Ötvenhárom pályázatot értékeltek, ezek közül harmincegy nyert pozitív elbírálást. Az igényelt összeg több mint 700, a megítélt 417 millió forint, amely 15 új munkahely létrejöttét segíti elő és 4,3 milliárd forint fejlesztést generál.

A győztes pályázok között van a dunaföldvári önkormányzat, amely löszfal-stabilizációra nyert, Tolna, amely a városközpont rehabilitációjához kap támogatást, Dunaszentgyögy, ahol az ivóvízminőség-javító programot valósíthatják meg pályázati segítséggel. Nyert Németkér, Szedres, Tengelic, Bikács és még számos további település. Mittler István, az alapítvány kommunikációs megbízottja kiemelte a Paks és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer projektet, amely során a meglévő kommunális hulladéklerakó bővítményeként megépül egy hulladékkezelő központ és egy lakossági szelektív hulladékgyűjtő udvar. A pályázatban érintett kilenc településből nyolc sikerrel pályázott. Paks – önmérsékletet tanúsítva – nem is igényelt önrész-kiegészítést, hangzott el az ülésen.

A kuratórium úgy döntött, hogy a megyei önkormányzat Balassa János kórházat érintő pályázatát egyedi bírálat alapján értékeli és a maximális meghatározott negyvenmilliónál jelentősebb, ötvenmillió forintos összeggel támogatja, mivel a megye teljes lakosságának ellátását érintő célra igényelték. Ennek eredményeként egy korszerű CT-berendezés beszerzésére nyílik lehetőség.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványt a Paksi Atomerőmű Zrt. idén tavasszal hozta létre, hogy általa segítse a térségfejlesztést, az életminőség emelését és a munkahelyteremtést a kedvezményezett területeken. E célok megvalósítására 2014-ig évi ötszázmillió forintot bocsát az alapítvány rendelkezésére.