Épülhet a város új szennyvíztisztító telepe

790 millió forintot nyert a paksi önkormányzat a város új szennyvíztisztító telepének megépítéséhez a Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszerében. Ezzel lehetővé válik a jelenlegi, mára elöregedett telep kiváltása, és egy korszerű, környezetkímélő rendszer létrehozása, közölte Hajdú János csütörtökön.

A polgármester tájékoztatása szerint a beruházás jövőre indul, jelenleg a támogatási szerződés megkötése van folyamatban. Ezt követően kerülhet sor a közbeszerzési eljárásra, amely során kiválasztják a kivitelezőt. A tervek szerint 2013-ban kezdi meg működését az új szennyvíztisztító telep.

Paks jelenlegi szennyvízhálózatának kiépítése 1968-ban kezdődött hat kilométer szennyvízhálózat megépítésével, valamint a tisztítást végrehajtó kétszintes ülepítő létesítésével. Az első nagy változás az atomerőmű építésével egy időben történt: ekkor harminckét kilométer hálózat, és új szennyvíztisztító létesült. A következő mérföldkő a ’90-es évek elejére tehető, amikor huszonkét kilométer hálózat épült. A szennyvízhálózat kiépítettsége ettől az időponttól gyakorlatilag száz százalékosnak mondható a városban.

A 70-es évek óta működő szennyvíztelep mára teljesen elavult. Ahhoz, hogy az új környezetvédelmi előírásoknak megfeleljen, s ne folyamatos javítgatásokkal biztosítsák időszakosan a működést, hosszútávra szóló megoldást kellett találni. Ehhez nyújt segítséget az uniós támogatás. Több év előkészítő munka után a kétfordulós pályázat második szakaszában is sikerrel szerepelt a város önkormányzata, így a több mint egymilliárd forintos beruházáshoz 790 millió forint támogatást nyert a „A paksi szennyvíztisztító telep bővítése és fejlesztése” című, KEOP-os pályázatával.

Az új szennyvíztelep a jelenleg is működő mellett épül fel. Bár a Dunába jelenleg is biológiailag tisztított szennyvíz kerül, az új létesítménynek köszönhetően tisztább víz jut majd a folyóba, ugyanis egy további folyamatnak köszönhetően csökken a nitrogén- és foszfortartalma. Az új telepen a szennyvíz elsőként a félcentis pálcasűrűségű ráccsal találkozik, amelynek az a feladata, hogy felfogja a szilárd hulladékot. Ezt követően kerül a homokfogóba, ami után már csak lebegő anyagokat tartalmazó szennyvíz marad. A biológiai tisztítás során a számtalan szennyeződést baktériumok bontják le egy betonmedencében. Az új telepen egy további folyamat zajlik: az élővizet károsító tápanyag eltávolítására is lehetőség nyílik, ami azt jelenti, hogy a már említett foszforból és nitrogénből jóval kevesebb kerül az élővízbe. Ezek a tápanyagok a szennyvíziszapban maradnak, s az ebből keletkező komposzt tápanyagban gazdaggá, hasznossá válik.
A paksi átlagos napi vízfelhasználás 100 liter/fő. A mintegy kétezer köbméternyi vizet azonban nem csak előteremteni kell napról napra, hanem aztán visszafogadni is. Ezért az egyik legnagyobb folyamatban lévő, infrastrukturális fejlesztése a városnak, az új szennyvíztisztító telep létrehozása.

110309_ujszechenyi

Infoblokk3_KA_egyes